top of page

Zorgen over het economische verval van het droogdok en parallellen met de raffinaderij

Zorgen over het economische verval van het droogdok en parallellen met de raffinaderij

DRAFT 3.0

10 juli 2023

In mijn eerder schrijven heb ik al aangegeven dat het economische pijlerbedrijf CDM (Curaçao Drydock Company) in zwaar weer verkeert. Na jaren van privatisering, waarbij Damen het roer heeft overgenomen, blijkt nu dat beide drijfdokken niet meer operationeel zijn. Dit is een teleurstellende ontwikkeling, vooral omdat de overheid miljoenen heeft geïnvesteerd, vergelijkbaar met de situatie bij Insel Air.

Het bedrijf heeft al vijf jaar op rij verlies geleden, terwijl Damen overal elders wel zwarte cijfers kent. Het is zorgwekkend dat de vakbond en de directie het maar niet eens kunnen worden. De vakbond en de minister hebben zelfs verklaard dat als het Damen niet zint, ze kunnen vertrekken omdat er wereldwijd voldoende interesse zou zijn om het droogdok te exploiteren.

Het is echter verontrustend dat kort nadat onderzoek heeft aangetoond dat we zijn gezakt van de vierde naar de zevende plaats op de ranglijst van aantrekkelijke investeringsklimaten in de regio , deze problemen zich voordoen. Dezelfde vakbond en leider zijn ook betrokken bij de raffinaderij, die al meer dan vijf jaar gesloten is en geen enkele hoogwaardige investeerder heeft aangetrokken. Dezelfde vakbondsleider die op de Dag van de Arbeid in zijn toespraak verwees naar werkloosheid en armoede; dat gezinnen met een inkomen van lager dan 3000 per maand niet rond komen.

Ik vrees dat het droogdok een vergelijkbaar lot als de raffinaderij te wachten staat, tenzij er snel actie wordt ondernomen om de situatie te verbeteren en de samenwerking tussen de vakbond en de directie te bevorderen. Het is belangrijk dat er een gezamenlijke inspanning wordt geleverd om de verdere economische neergang te keren en investeerders aan te trekken die het bedrijf weer op de rails kunnen krijgen. De centrale bank, IMF en anderen hebben al gerapporteerd dat wij een van de langzaamst herstellende economieën zijn. En bij burgerzaken zijn er lange rijen van burgers die zich uitschrijven om het eiland te verlaten.

Het hele verhaal zegt ook veel van onze vakbonden en hun leiders. Bij veel vakbonden vraag ik mij af op de gekozen leiders wel de wijsten uit de groep zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat wijze mensen lopen achter mensen die niet goed wijs zijn.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page