top of page

Zorg en zorgen

Het is niet makkelijk als je afscheid neemt van je buurvrouw in de kerk en je vervolgens ziet dat Jacob Geltdekker op Facebook meldt dat hij nog een paar dagen te leven heeft en jij zelf een afspraak hebt met de dokter.

Gezondheidszorg, over de dokter gesproken. Ik ben iedere keer weer onder de indruk hoe onze gezondheidszorg werkt. Je bent zo geholpen bij de huisarts. Je vertrekt naar het lab voor onderzoek. En met een verwijsbrief ben je bij de specialist. Ik hoor de verhalen over lange wachtlijsten, maar heb daar geen ervaring mee. Na behandeling ben je weer op de been. Maanden later meldt je je weer bij de huisarts en alles staat in je dossier. En enkele keer ontbreekt er iets in het dossier.

Ik denk niet dat een nieuw ziekenhuis de gezondheidszorg nog verder verbeterd. Wel mis ik de inspectie van dr. Jan Huurman, de ingehuurde inspecteur, die weer was weggewerkt omdat hij teveel zijn best deed. En ja de zorg is duur en deze kosten moeten in de gaten gehouden worden. En ja, we vergrijzen en de technologie maakt steeds meer mogelijk, waardoor de kosten blijven stijgen.

Het antwoord preventie door opvoeding en technologie. 90% van de ziektes zijn het gevolg van lifestyle. Neem nu de obesitas en de fastfood. De technologie spleet een rol bij het efficiënter maken van processen. Bijvoorbeeld hoeft een patiënt niet twee keer hetzelfde labondzoek te doen, maar kan dat ene onderzoek gedeeld worden met meerdere artsen. Maar er zijn ook apps die de patiënt helpen om zijn lifestyle en gezondheid te managen.

Staatstelevisie, ineens wil de regering de televisiemaatschappij een onderdeel maken van het ambtelijk apparaat. Niet alleen wordt de klok teruggezet naar de periode rond 1980, maar ik moet ook denken aan de periode rond 1940, toen propaganda was uitgevonden. Het wordt steeds moeilijker voor het instituut media. Er was eens een rechtsstaat.

0 views0 comments

Comments


bottom of page