top of page

Zijn de social media een zegen of een vloek?

Zijn de social media een zegen of een vloek?

DRAFT 1.0

10 mei 2021

De social media worden verguisd. Er zijn vele argumenten. Vervloekt vanwege fake news dat veel onrust en erger veroorzaakt. Het is asociaal want het is verslavend. Mensen zijn meer bezig met hun telefoon dat met de mensen in hun directe omgeving. Ook hebben zaken als Cambridge Analytica hebben mensen afgeschrikt. Het bedrijf misbruikte data en toegang tot gebruikers om hun stemgedrag tijden verkiezingen te beïnvloeden. Edward Snowden heeft gewaarschuwd dat onze informatie wordt gedeeld met onder anderen de staat die ons in de gaten houdt.

Niemand is blij met deze effecten van sociale media. Wie verguizen de sociale media? Dat zijn gevestigde media, die inmiddels noodgedwongen zelf groot aanwezig zijn op in de sociale media en die vaak ongevraagd content pikken uit de sociale media om in de traditionele media te schrijven of uit de zenden.

Naast alle nadelen van de sociale media zie ik heel veel positieve zaken van sociale media. Naast het contact met familie en vrienden 24/7 over de hele wereld, ben ik in constant in contact met collegae die mij op de hoogte houden van onder anderen publicaties en projecten waar zij zelf mee bezig zijn. Maar mijn grootste zwakte voor sociale media is dat het mij een kanaal biedt om mijn ideeën te delen. Mijn inhoud wordt niet gefilterd. Ik kan publiceren wat ik belangrijk vind en wanneer ikwil. Ik heb in het verleden te vaak last gehad van media die erg voorzichtig deden, die mij weerden, vermeden of mij doodgezwegen. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze belangen moeten verdedigen. De media is niet helemaal onafhankelijk. Ik maak mij nu niet meer zo druk om die media, want ik heb een alternatief. Ik overweeg iedere uitnodiging. Ook al kan ik bij meerdere media terecht, je bent niet vrij, zoals je op sociale media bent. Ik vind sociale media een zegen.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

De jaarcyclus gaat sluiten DRAFT 4.0 4 december 2023 Het is een stillere zondag dan normaal als je thuisblijft en geen radio of televisie aanzet. De dag verloopt trager dan normaal, en de temperatuur

Ligt het nu aan mij? DRAFT 4.0 3 december 2023 Op een vrijdag, zoals die van 1 december 2023, rijd ik langs het gebouw van onze nationale bibliotheek dat er verwaarloosd bij staat. De bibliotheek is e

Op weg naar pathocratie: De schaduw van democratie DRAFT 4.0 2 december 2023 Een paar dagen geleden bracht een bevriende jonge psycholoog een intrigerende term in mijn wereld: pathocratie. Een begrip

bottom of page