top of page

Zelfs al zou de tijd alle wonden helen, littekens blijven voor altijd

Zo als men zaait zal men oogsten

Die wind zaait, zal storm oogsten

Zelfs al zou de tijd alle wonden helen, littekens blijven voor altijd

DRAFT 1.0

20 mei 2021

Gisteren hielden aankomende coalitie een persconferentie om te reageren op een brief van staatssecretaris Knops. Gedurende de conferentie werd door de minister president in spe verklaard dat er een eind moet komen aan de verdeeldheid van van eiland en dat zijn kabinet dat proces zal starten. En dat van één van de niet onbelangrijke actoren die dit eiland hebben verscheurd in aanloop van het referendum van 2005. Ik heb het meegemaakt als voorzitter van die referendumcommissie en het het altijd goed gevolgd. Ik zeg er ook bij dat de verdeeldheidheid altijd latent aanwezig, en dat is grandioos misbruikt.

De oproep van de in spe werd door velen in eerste instantie positief ontvangen. Er zijn mensen die zijn klaar om alles te vergeven, te vergeten en door te gaan. Het zijn mensen die niets is overkomen de afgelopen vijftien jaar. Ze hebben nog een baan. Het is niet zo dat deze mensen niets valt aan te rekenen. Om mijn punt maken voer ik een van de bekende citaten van MLK op: “In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends”. Ik duid deze groep als simplisten.

Deze mensen en vele slachtoffers lijden volgens mij aan het Stockholm syndroom: een psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gegijzelde sympathie voor de gijzelnemer krijgt.

Deze verdeeldheid heeft vele slachtoffers gemaakt en er zijn zelfs doden te betreuren. In 2012 heeft deze verdeeldheid heeft velen hun baan en carrière gekost.

Wij zijn niet het enige land dat verdeeld is. Aruba is ook verdeeld, maar niet zo als wij. De verdeeldheid van Amerika is in 2021 duidelijker dan ooit geworden, met de bestorming van de senaat (van Houwelingen, 2021). Suriname zit al meer dan veertig jaar met een litteken of een open wond van de met name de decembermoorden. En als wij nu naar het Israël kijken zien wij waar verdeeldheid toeleidt.

Er zijn ook volkeren die door moeilijke periodes heen zijn gekomen. Dicht bij huis bijvoorbeeld Colombia. De meest bekende is Zuid Afrika, waar president Mandela het verdeelde land verenigde, Daar mag de rol van bisschop Desmond Tutu niet vergeten worden. Hij was voorzitter van de waarheidscommissie. Een ander bekend geval is Rwanda. Daar moesten de Hutu's en Tutsi's zich ook herenigen (Barnes-Ceeney, Gideon, Leitch, & Yasuhara, 2019).

Dat ging niet van zelf, zoals de simplisten niet tot zich willen laten doordringen. Er gaat een proces vooraf. Het proces komt overeen met de stappen van restorative justice proces.

• Wie is er getroffen?

• Wie neemt daarvoor verantwoordelijkheid?

• Wat heeft de getroffene nodig om te kunnen herstellen?

• Wat heeft de veroorzaker te doen om er weer bij te horen?

• En is dat dan ook voor alle betrokkenen voldoende of moet er nog meer gebeuren? (Restorative Justice Nederland, sd)

South Africa chose not to go the route of the Nuremberg trials. The new democratic government in South Africa after apartheid chose instead to focus on the victims. Therefore, it was decided that the way to heal the apartheid past was to hold a Truth and Reconciliation Commission. (Online, 2011)

Het gaat erom dat er om te beginnen op een moment excuses worden aangeboden en dat er wordt herstelt. Dat vragen wij toch ook van Nederland, als het gaat om slavernij?

Ik heb al eerder hierover geschreven. Het stuk was getiteld, “Goede naam en faam” (Goede, 2021). Maar als Christen heb ik iedereen vergeven.

Guess what, dit plan is niet zo revolutionair voor Curaçao. In 1970 werd er een commissie ingesteld om 30 mei 1969 te onderzoeken. Het effect was dat misstanden van toen werden herkend en vastgelegd en er kwamen aanbevelingen hoe verder te gaan. Een van de effecten wat het zogenaamde Antilliaaniseringsbeleid (Romer & Paula, 1970).

References

Barnes-Ceeney, K., Gideon, L., Leitch, L., & Yasuhara, K. (2019, April 16). Recovery After Genocide: Understanding the Dimensions of Recovery Capital Among Incarcerated Genocide Perpetrators in Rwanda. Retrieved from www.frontiersin.org: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00637/full

Goede, M. (2021, februari 3). Goede naam en faam. Retrieved from Facebook: https://www.facebook.com/miguel.goede/posts/10223116762659493

Restorative Justice Nederland. (n.d.). Retrieved from www.restorativejustice.nl: http://www.restorativejustice.nl/

Romer, R., & Paula, A. (1970). 30 Mei 1969. Rapport van de Commissie tot onderzoek van de achtergronden en oorzaken van de onlusten welke op 30 mei 1969 op Curaçao hebben plaatsgehad. Willemstad.

South Africa Histrory Online. (2011, March 22). Dealing with the past and facing the future. Retrieved from www.sahistory.org.za: https://www.sahistory.org.za/article/dealing-past-and-facing-future

van Houwelingen, K. (2021, februari 9). Zette Trump aan tot bestorming Capitool? Senaat begonnen aan proces met videocompilatie. Retrieved from www.ad.nl: https://www.ad.nl/buitenland/zette-trump-aan-tot-bestorming-capitool-senaat-begonnen-aan-proces-met-videocompilatie~acda476d/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page