top of page

'Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. '

'Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen. '

DRAFT 2.0

29 december 2021

Dit is het citaat van schrijver-filosoof George Santayana (1863-1952). De Laatste pandemie was de Spaanse griep. De Spaanse griep was een grieppandemie in de jaren 1918-1920. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 17 tot mogelijk 100 miljoen levens, een aantal dat het totale dodental van de Eerste Wereldoorlog (16 miljoen) overtreft.

Ik zit al twee jaar met het gevoel waarom heb ik dit niet in de verste verte heb zien aankomen. Ik ben wat rustiger na het zien van het gesprek met de baas van Princeton, prof. Robbert Dijkgraaf. Hij bekende dat hij niet alleen persoonlijk, maar de hele wetenschap het niet heeft zien aankomen (van Nieuwkerk & Dijkgraaf, 2021).

Gaandeweg zijn wij geschiedenis een niet zo belangrijk vak gaan vinden. Eerder is de filosofie ook een dergelijk lot beschoren. Het gaat nu om de STEM vakken (science, technology, engineering and mathematics). De pandemie wijst ons er keihard op dat dit tot grote ongelukken zal leiden; gedoemd haar te herhalen.

Om dit hoofdstuk af te sluiten voor mezelf heb ik het geschiedenis boek dat ik moest kennen voor tentamen op de universiteit uit de kast tevoorschijn gehaald (Palmer & Colton, 1978). Noch in de inhoudsopgave, noch in het zakenregister tref ik de woorden pandemie of Spaanse griep. En toch reken ik het mezelf aan. Het mag zich niet nog een keer herhalen.

References

Palmer, R., & Colton, J. (1978). A History of the Modern World. New York: Alfred A. Knopf.

van Nieuwkerk, M., & Dijkgraaf, R. (2021, december 23). Het Wetenschappelijk Jaaroverzicht. Opgehaald van www.npostart.nl: https://www.npostart.nl/het-wetenschappelijk-jaaroverzicht/23-12-2021/BV_101407500

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Other Side of the Coin

The Other Side of the Coin March 2, 2024 In our discussion on disease poverty, primarily stemming from the lack of a steady income, it's essential to consider the flip side: the presence of excessive

bottom of page