top of page

Wie zaait zal oogsten

Wie zaait zal oogsten

DRAFT 2.0

11 april 2022

Tweede paasdag is het traditionele oogstfeest op het eiland, seú. Het zal ook dit jaar niet gehouden worden, vanwege de pandemie en niet omdat er geen oogst is, want dat verband is nooit echt weer teruggekomen. Het feest kent een aantal overeenkomsten met carnaval. Hoewel het onmiskenbaar is dat carnaval de helft is wat het eens was in de jaren tachtig, is het nog altijd het meest grootste en succesvolste activiteiten op het eiland.

Wat is carnaval? Ik hou het simpel. Het is een week van ongeveer zes officiële op tochten (marchas). In de aanloop daar naartoe zijn er vier tot acht weken van festivals en feesten (jump-ups en -ins). Maar de groepen die deel uitmaken van de optocht zijn de hele jaar bezig.

Hoe werkt het? Eén element is dat er één concrete afspraak is: Op de afgesproken zondag verschijnen de dertig tot vijftig groepen aan de start, met hun muziek groep en men danst zes tot tien uren naar het eind. De groepen zijn helemaal autonoom en niemand weet precies hoe de groepen werken; het boeit niet. Binnen de groepen is er een visie, leiding, management, financiën, en worden de deelnemers, leden, betrokken en aan het werk gezet. Op de afgesproken datum staat iedereen er. De dertig volstrekt autonome groepen worden aan elkaar geregen als een kettingsnoer en daar is dat de prachtige swingende marcha.

Waarom werkt het? De visie en het doel zijn voor iedereen duidelijk: de marcha op de afgesproken (zon)dag. En niemand vraagt om uitstel en nog meer tijd; het gaat gewoon door, weer of geen weer. Iedereen heeft er zin in en iedereen werkt samen, binnen de eigen groep. Men helpt elkaar en men maakt extra uren als het nodig. Problemen worden opgelost en men heeft plezier en geniet van elkaar gezelschap.

Wat is het verschil tussen carnaval en het echte werk? Het is het totaal tegenovergestelde; het is geen feestje, het lijkt eerder een straf. Waar zit het hem in? Geen gemeenschappelijk visie, geen plan, geen duidelijk doel en target, men ziet het niet als het eigen feestje. Men begrijpt dit “carnaval” niet.

Op dit moment kampt Curaçao met een mislukte oogst. Er wordt niet geploegd en gezaaid. Er is geen water. Dit kan anders als wij ons dat realiseren en het landspakket en het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho) als carnaval benaderen. Wat moet jouw groep doen om ,over zes jaar aan de start te verschijnen en wij samen winnend een feest vieren? Have fun!

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Komentáře


bottom of page