top of page

Waarom zou jij naar een verkeerscursus gaan?; Master Class Corporate Governance

Waarom zou jij naar een verkeerscursus gaan?; Master Class Corporate Governance

DRAFT 2.0

26 augustus 2022

1 en 2 september houden wij, op verzoek van ex-cursisten, docenten en stakeholders weer een Master Class. Deze zit helemaal vol en darom is er een gelegenheid om in te schrijven voor die van 13en 14 oktober a.s., via https://universityofgovernance.com/master-class-governance. De eerste is weer van twintig jaar geleden toen prof. Roel in 't Veld, als hoogleraar Governance, samen met mij begon aan het avontuur. Inmiddels is het aanbod zo groot en commercieel dat ik mij afvraag wat er nog meer te bieden is.

Bovendien heeft iedereen al een rijbewijs. Laat ik daar even op doorgaan. Als iedereen een rijbewijs heeft waarom is ons verkeer zo'n ramp? Omdat mensen de kennis niet bij houden en de mentaliteit is verslechterd. Zo is het ook met governance. Governance is niet het kennen van wat regels, het is een way of life en een mindset. Het is topsport en je moet als een topsporter leven; veel trainen, uren maken, reflectie en coaching. In dat geheel past jaarlijks aan Master Class deelnemen.

Waarom vragen ex-cursisten naar onze Master Class? Omdat wij homegrown zijn. Wij komen vanuit de praktijk. Wij vertellen hoe het er echt aan toe gaat in de bestuurskamer, op de werkvloer, in de vergadering van aandeelhouders. Van één boek lezen leert men geen auto rijden. Van naar tennis kijken leert men zelf niet tennissen.

Dit brengt mij tot de vraag: Hoe komt het dat na twintig jaar zoveel cursussen corporate governance het alleen maar slechter wordt? Omdat op veel van die cursussen niet echt leren wat men in de werkelijkheid moet doen. Onze docenten hebben persoonlijke ervaring als commissaris, CEO, CFO, aandeelhouder, minister, accountant, advocaat. Hebben goed bestuurd en toezicht gehouden. Hebben wisseling van regeringen meegemaakt. Zijn gevraagd om op te stappen. Zijn ontslagen. Hebben rechtszaken moeten voeren. Hebben de media te woord moeten staan. Hebben meegewerkt aan civiele enquête en wat men ook kan bedenken op het gebied van corporate governance.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page