top of page

Waarom exporteert Europa rotzooi naar de ontwikkelingslanden?

Waarom exporteert Europa rotzooi naar de ontwikkelingslanden?


3 november 2023


Dat vraagt Femke van Zeijl zich af (van Zeijl, 2023). Lageloonlanden als Nigeria zijn het afvoerputje van de wereldmarkt. Alles wat in Europa niet mag, wordt naar dit soort landen geëxporteerd. Bijvoorbeeld vuile brandstof. Het gevolg is dat mensen daar vijf jaar korter leven door luchtverontreiniging. Andere voorbeeld is landbouwgiffen die in Europa allang verboden zijn. Dus Afrika’s grootste olieproducent importeert laagwaardige benzine. Nigeria raffineert geen druppel, stelt het artikel. De vier raffinaderijen in handen van de overheid staan stil als gevolg van corruptie en mismanagement . De eigen aardolie wordt gestolen door politici, ambtenaren en militairen.

Afrika’s rijkste man Aliko Dangote bouwt een raffinaderij die een game changer kan worden maar het duurt nog jaren voordat deze klaar is.

Nigeria, maar ook Gayana en misschien Suriname, leren dat bodemschatten niet het geheim zijn van succes als land, maar goed bestuur. Landen met weinig grondstoffen maar goed bestuur, die komen verder. De enige grondstof, als je het zo mag noemen, is de menselijke creativiteit en integriteit en niet het menselijk kapitaal.


References

van Zeijl, F. (2023, augustus 31). Vuile brandstof in Nigeria; Waarom exporteert Europa de rotzooi die het zelf niet wil naar ons? Vrij Nederland, pp. 36-.
Miguel Goede

8 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page