top of page

Vragen

Vragen

DRAFT 1.0

111021

Vragen zijn beter dan antwoorden. Het zou Socrates zijn die dat zou hebben gesteld. Het verbaasd mij niet want ik hou van Socrates. Ik zie veel mensen vragend reflecteren op 101010, dus probeer ik de vragen te formuleren.

How did we get here?

Door de keuzes die wij hebben gemaakt en de acties die wij hebben ondernomen en niet hebben ondernomen; ons gedrag. Bijvoorbeeld bij referenda en verkiezingen, maar ook dagelijks.

What should we have learned from these past eleven years?

Om beter keuzes te maken. Om onze talenten beter in te zetten. Om na te denken en te reflecteren.

Where do we want to be in 2030?

Ik stel deze vraag al langer dan een jaar, maar de meeste leiders stellen deze vraag niet. En daarom is er een landspakket dat ons vertelt wat wij moeten doen. Of is het omdat er een landspakket met een Coho in onze nek dat wij de kans niet krijgen om de vraag te stellen? Wij kunnen ook naar www.curacao2030.net kijken.

How do we get there (2030)?

Door te doen wat we zeggen dat wij moeten doen. Dat is een van onze grote problemen gebleken, want in het landspakket staat wat wij zelf allang hebben gezegd wat wij moeten doen.

Why did we get here?

Omdat wij zo zijn. Wij zijn verdeeld en vechten onderling. Laten ons meer leiden door negatieve emoties dan ook rationeel te zijn. Emoties zijn ook belangrijk, maar het hart moet geleid worden door het verstand. Wij waren ontevreden over de Nederlandse Antillen en in onze emotie moesten wij een autonoom land worden binnen het Koninkrijk.

What did we do?

Eenmaal autonoom gingen wij nog hartstochtelijk onderling vechten. Hielden ons niet aan regels, voornamelijk waar het ging om geld en om mensen plaatsen op posten. De hele top deugde niet en werd weggewerkt en er kwamen gasten op die posten die het wel even zouden regelen. Het werd Family & Friends en greed ging woekeren. En wij wisten het al vrij voeg. Ik hoor Primas al direct na 2010 op de radio zeggen: “ora ken ku ta bira kiko ku ta e luga de bira kon ku ta” (als wie dan ook wat danoo wordt, wordt het land hoedanook). Het staat allemaal in rapporten van de ARC, het Cft, in vonnissen en in boeken.

What should we have done?

Wij hadden samen moeten komen. Een plan moeten opstellen en uitvoeren door de juiste mensen in te schakelen; good governance.

Why are we like this?

Omdat wij niet weten wie wij zijn. Wij hebben geen identiteit en kampen met een minderwaardigheidscomplex. Wij kennen onze helden, die ons kunnen vertellen wat wij allemaal al hebben gepresteerd niet.

What now?

Het is aan ons. De keuzes zijn aan ons. Of wordt het, hetzelfde doen maar een ander resultaat verwachten?

Ik kan eindeloos vragen stellen en antwoorden, maar ik ben benieuwd naar de vragen van anderen. Oja een laatste vraag: wie zijn er schuldig? Mij boeit deze vraag niet. Het is wel relevant, want dan weten wij wie niet meer op die manier ingezet moet worden. Het is eigenlijk onderdeel van het antwoord op de vraag, wat moeten wij leren.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page