top of page

Verwende slachtoffers bestaan niet?

Verwende slachtoffers bestaan niet?

DRAFT 2.0

9 janauri 2022

Los van het feit dat ik ons/wij een verwend volk noem om te argumenteren dat hij geen eigen verantwoordelijkheid dragen.

Aart Broek maakt er een punt van dat de Afro Curaçaoënaar zoveel is aangedaan en heeft meegemaakt dat er iets heel complex is gebeurd en dat het dragen van eigen verantwoordelijk niet verwacht kan worden. De stelling is volgens mij dus dat wij ons als slachtoffer moeten zien en blijven zien. Vorig jaar is binnen het Koninkrijk veel aandacht aan slavernij en de gevolgen die het tot de dag van vandaag zou hebben.

Maar wij zijn niet het enige volk dat slachtoffer is geweest van slavernij. Het is niet alleen het Caribisch gebied dat het heeft ondergaan. Volgens mij plaats Barbados zich niet in de slachtoffer rol als het in 2021 een republiek wordt en afscheid neemt van de koningin van Engeland.

Ik zie het net als Roald Helm:

Eens met de veronderstelling van verwend zijn. Dat klopt in historisch perspectief geplaatst. In de slaventijd zorgde de slavenhouder voor huisvesting en voeding (hoe slecht het ook was), daarna nam de kerk dit over, vervolgens kwam de multinational Shell (ook in de segregatie kende men huisvesting en voeding) daarna nam de overheid het over via het maar raak aannemen van mensen in dienst om ze aan inkomen te helpen. Daarna kwamen de jaren 80 en deed neoliberalisme van zich gelden. Een doctrine die niet verwend, maar een keiharde ieder voor zich en god voor ons allen kent. Wij zijn er niet in geslaagd tot nu toe om onze paradigma shift te doen, door van loonslaaf (via tot slaafgemaakten tot ambtenaar) te transformeren in entrepreneurs, terwijl neoliberalisme bij uitstek de kans hiervoor was. Entrepreneurship is per definitie eigen verantwoordelijkheid nemen. Doe je het niet goed dan is het einde oefening en kun je niet gaan vingerwijzen naar je leidinggevende, je bent immers zelf opperbevelhebber.

En Valentine Vermeulen beschrijft de dynamiek:

Als je nooit ter verantwoording wordt geroepen hoef je ook geen eigen verantwoordelijkheid te nemen. En als iemand toch een poging doet om je op het matje te roepen dan ga je gewoon heel hard schreeuwen of doe je net of je neus bloedt net zo lang tot de ander het opgeeft. Zo kan iedereen wel commander in chief zijn en dat blijkt ook wel met iemand als Pik als opperbevelhebber. Totaal ongeschikt maar hij kan ongestoord zijn gang gaan. Vicieuze cirkel.

De dynamiek heeft ook te maken met schuld(gevoel). Het slachtoffer gebruikt het schuldgevoel om zijn zin door te drijven. Los van dat er weldegelijk sprake kan zijn van schuld, blijft het les van Marcus Garvey, bekend gemaakt door Bob Marley geldig: “We are going to emancipate ourselves from mental slavery, for though others may free the body, none but ourselves can free the mind.”

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page