top of page

Verkiezingen: Keiharde marketing; Een beeld van een gegijzelde democratie op Curacao, van Omayra Lee

Verkiezingen: Keiharde marketing; Een beeld van een gegijzelde democratie op Curacao, van Omayra Leeflang

DRAFT 1.0

16 september

Enkele weken geleden, eind vorige maand lag het in de boekhandel en is nu al bijna uitverkocht. Ik ken het boek want sinds haar afscheid als politika, kondigde zij het boek aan. Ze bracht het daarna regelmatig op in onze gesprekken. Begin 2021 benaderde ze mij met haar manuscript en the rest is history.

Wat is de boodschap van haar volgens mij (Leeflang, 2021). Volgens mij is de schrijfster zelf zich nauwelijks bewust van. De boodschap zit al in de titel: “Verkiezingen: Keiharde marketing”. Marketing en politiek moeten weinig met elkaar te maken hebben. Ik stel mij voor dat velen van hun stoel vallen, want wij weten niet beter. Laat ik het proberen uit de leggen marketing hoort bij het domein “markt” of “particuliere sector”en als “verkiezingen” horen bij domein “politiek” of “publieke sector”. Het is met de komst van de televisie en het presidentieel debat Nixon versus Kennedy, in 1960 dat marketing steeds verder het domein van de politiek binnen drong. Tot dan ging het in de politiek om ideologie, partijprogramma, campagne en informeren van kiezers. Maar wij hadden ontdekt dat via de media de kiezer beïnvloed kon worden, en dus verkiezingen beïnvloed konden worden. (Goebbels wist het al vijfentwintig jaar eerder.) Al gauw kwamen wij er achter dat media duur was en vonden wij uit dat sponsors en donoren nodig waren. De driehoek: politiek, media en bedrijfsleven was ontstaan (Goede, Media, Democracy and Governance, 2010). Deze die hadden elkaar nodig. Let wel: de kiezer komt in het verhaal niet meer voor. Het werd zelfs zo dat politieke partijen zich helemaal ging richten op wat de kiezer wilde horen, wat verkocht. Het is nu wat Leeflang in haar interviews stelt: Het was government of the people, by the people, for the people en het is nu verworden tot government of the people by the money, for the money (Goede, The future of democracy: the end of democracy as we know it, 2019). Dat brengt ons tot de subtitel: een gegijzelde democratie .

Ze eindigt met een aantal suggesties de situatie te corrigeren, bijvoorbeeld het subsidiëren van verkiezingscampagnes door de overheid en zo de macht van de financierders terug te dringen. Hierdoor blijft de marketing meer voor de markt en is informatie en voorlichting voor de politiek en de overheid. Een ander voorstel is om de restzetels op een andere manier toe te kennen en kleine vernieuwende partijen met wening geld een betere kans te geven (Goede & van de Meent, What constitutes a majority in Curacao Government? An analysis of the results of Curacao's March 2021 elections, 2021). Maar het belangrijkste is dat dit soort boeken gelezen en besproken worden door kiezers, met name de jongeren.

References

Goede, M. (2010). Media, Democracy and Governance. In In 't Veld, R.J., Knowledge Democracy ? Consequences for Science, Politics and Media. (pp. 113 - 125). Heidelberg Dordrecht London New York: Springer.

Goede, M. (2019). The future of democracy: the end of democracy as we know it. Kubernetes. Opgehaald van https://www.academia.edu/39655240/The_future_of_democracy_the_end_of_democracy_as_we_know_it

Goede, M., & van de Meent, E. (2021). What constitutes a majority in Curacao Government? An analysis of the results of Curacao's March 2021 elections. Archives of Business Research, 38-44.

Leeflang, O. (2021). Verkiezingen: Keiharde marketing; Een beeld van een gegijzelde democratie op Curacao. Amsterdam: Caribpublishing / B.V. Uitgeverij SWP Amsterdam.

Dr. Miguel Goede

 
 
 

Comments


© Miguel Goede, 2024
bottom of page