top of page

Verdienmodel versus zingevings- of betekeniseconomie

Verdienmodel versus zingevings- of betekeniseconomie

DRAFT 2.0

1 maart 2022

Ik heb dus al voldoende beargumenteerd dat het gaat om relaties en niet om kennis, skills en competenties. Het gaat dus om lid te zijn van de Family & Friends BV.

Tot voor kort hadden wij het opleidingsinstituut voor beroepen Feffik. Het beschikte over een uitstekend gebouw en apparatuur. De governance was tripartite of zo opgezet. Het werd een waterhoofd; de bestuurders en toezichthouders verdiende erg goed; verdienmodel. De entiteit bouwde grote schulden op en werd 2018 opgeheven. Er kwam een commissie die een ander instituut moest opzetten (Instituto Nashonal pa Formashon i Desaroyo di Forsa Laboral). Men ging kijken in Santo Domingo en in Colombia. Naar veel duwen en trekken schijnt er een rapport op tafel te zijn gekomen. Ik ken het niet want die zal wel van de tafel naar de la zijn verhuisd. Geen haan die er naar kraait; verdienmodel. Laatst meldde een minister dat er een aantal van die opleidingen zijn ondergebracht bij reguliere VSBO scholen, als ik mij het goed herinner.

Ondertussen wachten wij de resultaten van een nulmeting van het onderwijs, gestart in 2020, af. Dan denkt de minister dat er beleid en geld komt uit Nederland en het allemaal goed komt. En kunnen wij thans onvoldoende mensen leveren die geschikt zijn voor de vele banen die zijn geschapen in de toeristische sector (Sandals kan 400 vacatures niet vullen, 2022). Het project Kla pa turismo was klaar maar is niet uitgevoerd.

Maar ... er is een stichting waar ik de naam van niet meer kan herinneren, die zichzelf de taak heeft gegeven om de bevolking klaar te maken voor de banen van de toekomst, bijvoorbeeld installateur en reparateur van zonnepanelen en automonteur van elektrische auto’s. Ze worden gefinancierd door gelden van de overheidsNV’s. Ik vraag mij af waar de Feffik niet kon worden gefinancierd en wat deze stichting nu precies weet van opleidingen. Het lijkt mij meer een verdienmodel dan ondernemen in de geest van betekeniseconomie (Klomp & Maarhuis, 2018).

Dan dringt het nieuws door dat een Curaçaose studente, samen met vijf medestudenten, een wereld ontdekking doet in het heelal (Curaçaose ontdekt grootste molecuul tot nu toe in een planeet, 2022). Het bevestigd dat het eiland een pool van talent is. Wij produceren niet alleen meer baseballers per vierkante meter (Cooper, 2021), en kunstenaars en artisten, maar ook wetenschappers. En dit met krakkemikkig scholen scholen en sportfaciliteiten. Desondanks zijn onze middelbare scholen goed! Met de afgeroomde top van de scholieren leveren ze uitstekende studenten (voor Nederland).

Ik heb geen enkele twijfel dat wij dit talent ook hebben op het gebied van management, bestuur en leiderschap. Zo moest een Curaçaoenaar vanuit Nederland zich begeven naar het Suezkanaal om te wereld te verlossen van een kolos die het kanaal blokeerde (Curaçaoënaar aan hoofd team dat schip lostrekt uit Suez kanaal, 2021). Maar dat dit niet uit de verf komt door de greed van nepotistische, zeven-vinkers van de Family & Friends BV die meritocratie in de weg staat. Talent moet blijkbaar vertrekken naar het buitenland om te ontpoppen, te bloeien en gedijen; anti-verdienmodel.

References

Cooper, J. (2021, April j). Which Countries Produce The Most MLB Players? Retrieved from /www.baseballamerica.com: https://www.baseballamerica.com/stories/which-countries-produce-the-most-mlb-players/

Curaçaoënaar aan hoofd team dat schip lostrekt uit Suez kanaal. (2021, maart 31). Retrieved from knipselkrant-curacao.com: https://knipselkrant-curacao.com/media/nu-cw/nu-cw-curacaoenaar-aan-hoofd-team-dat-schip-lostrekt-uit-suez-kanaal/

Curaçaose ontdekt grootste molecuul tot nu toe in een planeet. (2022, maart 8). Retrieved from nu.cw: https://nu.cw/2022/03/08/curacaose-ontdekt-grootste-molecuul-tot-nu-toe-in-een-planeet-vormende-schijf/?fbc vormende schijflid=IwAR2LglxgLSpkZehCWtcg4IdPNE6CWjReZC0ReUbYHEEuL7QQ2r_oIgVj4Qc

Klomp, K., & Maarhuis, N. (2018). Pioniers van de nieuwe welvaart; Drijfveren en dilemma's van ondernemers in de betekeniseconomie. Uitgeverij Business Contact.

Sandals kan 400 vacatures niet vullen. (2022, februari 7). Retrieved from nu.cw: https://nu.cw/2022/02/07/sandals-kan-400-vacatures-niet-vullen/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page