top of page

Van hoop naar desillusie

Van hoop naar desillusie

DRAFT 1.0

30 mei 2021

Ik nam dit fenomeen voor het eerst waar in Suriname in november 2015. Bouterse had op 25 mei van datzelfde jaar de verkiezingen gewonnen, maar de protesten op straat tegen zijn regering begonnen. Ik vroeg me af hoe kan het dat burgers zo snel ontevreden raken. En ik wist toen bijna zeker dat er een wonder moest gebeuren wilde Bouterse weer de verkiezingen van 2020 winnen.

Op 20 mei 2021 gaan burgers van Suriname, inclusief (gewapende) politie weer de straat op om te protesteren tegen het binnenhalen van het IMF door president Santokhi. Santokhi dat in mei 2020 de verkiezingen overtuigend gewonnen van Bouterse.

In maart 2021 wordt VVD met Mark Rutte overtuigend de grootste partij van Nederland, ondanks COVID-19 en de kindertoelagenaffaire, die leidde tot het aftreden van het kabinet Rutte III. Al op 30 april 2021 waren er koppen in de krant die de vraag stelden of Rutte niet weg moet.

Op Curaçao werd op 19 maart 2021 MFK met overmacht de grootste partij. Binnen een week belandt de gedoodverfde nieuwe premier in het ziekenhuis door een ongeluk thuis. De COVID-19 besmettingen stijgen tot ongekende hoogte. De in spe flapt uit dat het ziekenhuis een haard van besmetting is. De besmettingen lopen verder op en het eiland gaat voor acht weken in lockdown en het vaccinatieproces wordt versneld. Tegen alle ongeschreven regels in zijn al de namen van de ministers in spe op straat. Veel mensen en stakeholders beginnen te vrijen met de nieuwe macht, want een nieuwe verdeelronde is begonnen. Vele partijen kregen interne problemen. De nieuwe coalitie vraagt de demissionaire regering om niets te doen aan niet lopende zaken. Vervolgens wordt het dat de demissionaire regering verantwoordelijkheid moet dragen. Toen kwam ineens een plan B op tafel en werd IMF opgevoerd door de aankomende regering. En ineens is plan B weer verdwenen; het was nooit op tafel. Vervolgens lekt een antwoordbrief uit van de staatssecretaris aan de twee nieuwe politiek bazen van het eiland. Daarin staat dat hij niet zal schromen de liquiditeitssteun stop te zetten als men zich niet houdt aangemaakte afspraken. De brief die hij beantwoord, heeft niemand gezien. Het nieuwe parlement treedt aan. Wetten worden versneld aangenomen om te voldoen aan de Nederlandse eisen. Dan begint de screening van de kandidaat ministers. Op straat wordt er gefluisterd over de strafbladen van enkele kandidaten voor het ministerschap. Dan is er een open brief van een groep ex-werknemers die stellen dat een kandidaat minister hun ex-werkgever is en dat hij nog met ze moet afwikkelen en afrekenen. En dan gaan partijen de kandidatuur van de betreffende kandidaat minister verdedigen. Ik zie dan veel mensen die eufoor waren over verkiezingsuitslag zich afvragen hoe dit kan en dat ze niet meer geloven dat het goed komt met het eiland. Tussendoor schrijven consultants opiniestukken en wordt er door één een open sollicitatie gepresenteerd voor de functie van tsaar. Tsaar waarvoor is mij niet duidelijk.

Ondertussen is de approval rate van president Biden 54%. Het verschil is dat Biden lost de onrust zaaiende Trump af, op het diepste punt van de pandemie en heeft in een rap tempo de bevolking gevaccineerd.

Hoe gaan wij zo snel van illusie naar teleurstelling? Het heeft te maken met verwachtingen. De kiezer heeft hoge verwachtingen van de nieuwe regering. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op emotie en dat is een voedingsbodem voor een emotionele achtbaan.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page