top of page

Van burger tot burger

Van burger tot burger

DRAFT 2.0

22 mei 2022

Een mogelijk scenario van de post pandemie samenleving is een decentrale, horizontale en mens centrale samenleving. Waar mensen gezamenlijk hun problemen en maatschappelijke problemen oplossen. Het is de terugkomst van het maatschappelijk middenveld (civil society), powered by technology. Het is geen markt noch overheid maar buren tot burger. Het doet mij denken aan relatie tussen de landen van het Noorden en het Zuiden en de toenemende Zuid Zuid relaties. De prioriteit is armoede bestrijden. Wij zien het bij de voedselbanken en bij de voedselbossen en op vele andere plaatsen.

Het was al latent aanwezig, bijvoorbeeld in de Appgroep van de beurt die zich primair richt op veiligheid. Ook bij schoonmaakacties van buurten en het hele eiland. En in buurten als Otrobanda. “Kaya kaya” is meer dan een straatfeest. Nu zien wij het ook in het Rif-gebied, waar burgers protesteren tegen ontwikkelaars die de oorspronkelijk buurtbewoners willen verdrijven (Abitantenan di Rif lo no sali for nan kas, 2022). En de carnavalvierende burgers die een wijziging van de route van de optocht door de overheid niet accepteren. Met dit laatste heb ik wat moeite om de manier hoe het ’dialoog’ wordt gevoerd. Het creëert winnaars en verliezers.

Er ontstaat dus een actief burgerschap en dat vergt een andere rol van de overheid. Het is de vraag hoe deze trend zich zal ontwikkelen in de post plantage en - koloniale samenleving die primair een hiërarchische samenleving is.

References

Abitantenan di Rif lo no sali for nan kas. (2022, 20 mei). Extra, p. 1.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page