top of page

Twee bestuurslagen

Twee bestuurslagen

DRAFT 1.0

28 maart 2021

Toen Curaçao onderdeel was van de Antillen was waren er twee bestuurslagen. Velen zagen er alleen maar de nadelen van. Nu hebben wij één bestuurslaag en dat zou efficiënter zijn. Een investeerder bijvoorbeeld hoeft slechts met een bestuurder te praten. De praktijk is dat nu een minister zich moet richten op de gaten in de weg en wetgeving op het gebied van internet. Het gevolg is dat de het ministerschap is uitgehold en verlaagd. Het werkt niet. En de gaten in de weg en het vuil in de mondi nemen alleen maar toe en het internet is verworden tot een puinhoop, met alle gevolgen van dien.

Een mogelijke oplossing is om een tweede bestuurslaag te creëren. Noem het district, regio, stad, bario. De naam maakt dote re niet veel toe. Laat de burgers een raad en een bestuur kiezen, om de vier jaar. Belast deze regio met de gaten in de weg en het vuil in de mondi en vele andere belangrijke zaken voor het dagelijks leven, zoals preventie van misdaad en sport in de bario, de toko en het buurtcentrum. Het kan een lokale economie stimuleren. Bijvoorbeeld door lokale voedselproductie en lokale klusjesmensen. En laat toe dat de ministers zich kunnen en moeten richten op wetgeving en beleid.

Sommigen stellen voor dat de voorzitter van de buurt tevens statenlid moet zijn. Ik kan mij er iets bij voorstellen, maar van mij hoeft het niet perse. Het lijkt mij eerder een probleem te geven, want het eiland is meer dan de som der delen. Op het niveau van het and moeten lolake issues en belangen geen grote invloed hebben.

De wereld, ons eiland, onze manier van leven, werken, en leren zijn veranderd. Wij gaan steeds meer vanuit huis werken. Steeds meer in de bario actief worden. Nieuwe internationale richtlijnen zijn dat alle vitale functies in een straal van twintig minuten lopen, bereikbaar moeten zijn. Het is beter voor de samen-leving en het milieu. Het is common sense maar ik zie het hier niet gebeuren. Wij zijn moeilijk instaat om te veranderen (Kagan, 2019).

Dat het kan werken blijkt uit de vorderingen die bario’s als Otrobanda, Marie Pampoen en anderen maken door zich een beetje te organiseren op het niveau van de civil society.

Dit voorstel is niet uniek het is in het verleden door anderen voorgesteld en volgens mij is er ook een concreet concept-wetsvoorstel. Ook nu zijn er meerder mensen die dit idee onder de aandacht trachten te brengen.

References

Kagan, C. (2019, November 20). The Future is 20 minutes away? 20-minute neighbourhoods. Retrieved from steadystatemanchester.net: https://steadystatemanchester.net/2019/11/20/the-future-is-20-minutes-away-20-minute-neighbourhoods/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Kommentare


bottom of page