top of page

Tromp

Terwijl het werkloosheidscijfer (13% en 37%) het dieptepunt sinds tijden heeft bereikt, gaat het nieuws over het zogenaamd uitgelekte rapport van C&L over de Centrale Bank. De aard van de bevindingen zou zijn dat de president niet te handhaven is. Een jacht van bijna drie jaar op een man lijkt aan een eind te komen. Weer een instituut dat is aangepakt en als we om ons heen kijken moeten we vrezen dat dit instituut ernstig verzwakt zal worden. Laten we hopen van niet want het is wel even om de Centrale Bank.

Gumbs, het ontslagen hoofd van de veiligheidsdienst geeft een interview in het AD. Hij is een paar dagen geleden weer (ik denk voor de vierde keer) ontslagen. In het interview vertelt hij onder anderen dat hij 2 mei 2013 nog met Wiels heeft gesproken en hem heeft gewaarschuwd. Wiels is 5 mei vermoord. Dat ze jeugdvrienden waren uit de wijk Steenrijk. Dat Wiels hem wilde helpen in de strijd tegen zijn ontslag, maar dat vanwege de politieke situatie niet kon. "Realy?"

In het AD staat dat bij de stichting FWNK is meer dan een miljoen verdwenen is. Ook zo'n stichting waar zwaar strijd is gevoerd, directeur is ontslagen, besturen zijn benoemd en ontslagen en geld is verdwenen en een organisatie in problemen verkeerd.

Ook staat in het AD dat Aqualectra de personeelskosten gereduceerd moeten worden. Van hetzelfde laken een pak, weggezonden directie, mismanagement en organisatie in de problemen.

UTS is een variant. Daar heeft de CEO zich staande houden vanwege zijn politieke dekking maar heeft hij mensen in dienst moeten nemen en nu moeten tweehonderd mensen moeten afgevloeien en de politiek eist nu ook zijn kop.

Allemaal banen die bedreigt worden. De politiek roept dat corporate governance niet werkt en dat ministers het voor het zeggen moeten hebben in e overheidsNV's. Maar geen enkele politicus heeft het over de werkloosheid en banen, behalve Omayra. Zij presenteerde op die zelfde dag, 3 december 2013, haar Jeugd Agrarische Brigade (JAB), goed voor duizend banen voor jongeren op de televisie in "Moru Bondia". Zij is enige die een oplossing biedt voor de gisteren verschenen (jeugd)werkloosheidscijfers.

In de middag spint een commentator dat mensen niet willen werken. Er is werk maar mensen willen "easy money". De zwakke werklozen worden nu nog een keer slachtoffer. Ze worden als luie drommels weggezet. In deze samenleving is het moeilijk uit te leggen hoe groot dit onrecht is.

John ligt ziek in bed ergens in Antwerpen en bespreekt met mij, via Facebook, over 3.0 zaken. Hij stuurt mij een aantal documenten van de laatste ontwikkelingen en we hebben het over het bezoek van prof. Rotmans aan Curacao en waarom ik niet aanwezig ben bij zijn lezing. Orlando in Wassenaar bemoeid zich met de zaak en beweert even dat ik doe alsof ik 3.0 heb uitgevonden. Zo wordt je door je eigen mensen weggezet, denk ik maar.

Het NRC meldt dat de armoede in Nederland toeneemt. De rijken worden rijk en de armen armer.

Venezuela had gisten black-out over bijna het hele land. Chavismo is failliet. Op Curacao hebben we drie jaar "Chavismo light" gekend en dat kunnen we goed merken.

De situatie is dus ernstig. De economie zakt door het ijs. De werkloosheid stijgt. De criminaliteit neemt toe. Politici hebben geen verhaal, reizen en gaan gewoon door met jagen en het is het jagen dat instituties heeft verzwakt en de economie en samenleving in elkaar zijn gestort. Het is makkelijk om het te boeken op het conto van de machten achter de scherm die politieke partijen en politici hebben gekocht. Op deze politici die op mensen hebben verjaagt. Maar ook mensen die zich hebben laten gebruiken om mensen weg te jagen, bijvoorbeeld vakbondsleiders, advocaten en accountants. Maar ook mensen die zich hebben verkocht door een positie te aanvaarden binnen een directie of het ambtelijk apparaat zijn medeverantwoordelijk. Maar ook zij die niets wilden weten en niet hebben gedaan. Dat u bang maakt rechtvaardig dit niet maar maakt u een lafaard. We zijn allemaal min of meer verantwoordelijk voor het faillissement van onze samenleving. En wat gaat u er nu aan doen?

Moet aan de paus denken. Die had een paar dagen geleden geschreven dat niet delen met de armen gelijk is aan stelen. Wat zijn de pauzen de afgelopen dertig jaar uitgelachen.

0 views0 comments

Comments


bottom of page