top of page

Transitie

Transitie

DRAFT 2.0

7 mei 2022-05-06

Eerst worstelde ik met het onderwerp; waar schrijf ik nu eigenlijk over? Daarna de titel. Dit waren enkele spinsels: Als er te veel gebeutr, gebeurt er eigenlijk niets. Het afbrokkelen van een samenleving. Het werd “transitie”.

Het is warm maar door de stof is de zon nauwelijk te zien en af en toe zijn er stortbuien. Het is een week van verjaardagen van mijn kinderen, één vriend die ons is ontvallen en wij wachten op de laatste groet. Mijn vrouw is op reis. De hechtingen in mijn mond zijn gelukkig gevallen. Het schrijven gaat moeizaam. Ook het schrijven van de keynote van 14 mei, maar het is vergevorderd. Gesprekken gevoerd over het aanvaarden van een aanstelling als hoogleraar. Dat is allemaal persoonlijk. Verder sprake van brute liquidatie bij een voetbalstadion, waar waarschijnlijk Ajax ook zal voetballen. Wij hebben de doden herdacht, de bevrijding gevierd en stil gestaan bij vrede. Iedereen worstelt met de inflatie; benzine en boodschappen zijn aanzienlijk gestegen. Het CBS kan geen officiële cijfers produceren. Het is onrustig in de haven, bij twee van de belangrijkste bedrijven.

Ondertussen vergaderen de parlementen op Sint Maarten over de consensus rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling, Coho. Het feit dat een parlementslid weigert Nederlands te spreken tijdens de bijeenkomst, is als olie op het vuur, in de discussie over de kwaliteit van ons onderwijs. De nulmeting van de kwaliteit het onderwijs wordt nu in september verwacht. Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat het onderwijs de bottleneck is voor het economische herstel. Deze week zijn ook de leerlingen begonnen met de EFO-test en ook dit wakkert de discussie verder aan. De eerste ex-premier van het land Curaçao doet aan crowdfunding om zijn “schuld” aan het Openbaar Ministerie af te lossen.

Ik mijmer over hoe het mogelijk is dat ineens het gebouw van de openbare bibliotheek niet meer deugd, dat ons nationaal theater al jaren en ruïne is en dat een sporttempel als Rif Stadion (Johnny Vrutaal) niets meer voorstelt. Een gezaghebberswoning en een bestuurskantoor in verval zijn geraakt. En dan vieren wij dat Willemstad al 25 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

Maakt u zich geen zorgen. Met mij gaat het goed. Wij maken een transitie door. Oude systemen brokkelen af omdat ze niet langer houdbaar zijn, maar wij hebben nog niet nagedacht over de nieuwe systemen.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page