top of page

Topininkomens, topambtenaren, topmodellen en VVU; totale onkunde en landspakket implementen met Onde

Topinkomens, topambtenaren, topmodellen en VVU; totale onkunde en landspakket implementen met Onderlinge Regeling

DRAFT 3.0

24 april 2023

Het is zondag tien over tien. Ik ben net terug van mijn dertig minuten zwemmen in de Caracasbaai en een kop koffie van de drive-thru. Voor vertrek viste in de krant van zaterdag en―wat na telling bij terugkomst zou blijken―een eerste aanmaning van Aqualectra (is uiteraard reeds betaald), twee overzichten van ACU (waar ik zoals alle statements op het eiland nauwelijks wat van snap) en liefst negen enveloppes van het het Ministerie van Financiën dat al enige tijd efficiëntie nastreeft. (De post moet wel die van vrijdag zijn.) Ik zag gelijk boven op de voorpagina “Ambtenaar krijgt aandacht". Op pagina twee: “Ambtenaar krijgt meer aandacht; Ministerie Financiën pakt personeelsdossiers aan” (Ambtenaar krijgt meer aandacht; Ministerie Financien pakt personeelsdossiers aan, 2023).

Het artikel verhaalt over het nijpend tekort als gevolg van het Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU). Er zijn (hr)-taakgroepen ingesteld om zich hierover te buigen, maar ook over alle andere aspecten van het HR gebeuren. Dit alsof het de normaalste zaak is. Naast zijn tweede ministerie van GMN. Wat de rol van de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening is, is totaal onduidelijk. Om het opvullen van de ontstane vacatures in te vullen heeft de minister het wervingsbureau Stichting Overheidsaccountantsbureau in de arm genomen―gelukkig heb ik meer verstand van verzekeringen. Ik vraag mij af of dit bureau niet zelf meer personeel in dienst moet nemen, want het onderzoek naar het debacle van het nieuwe embleem van Curaçao (gestart in oktober 2022) hebben ze nog steeds niet afgerond. Ik kan u de conclusie van dat onderzoek nu al voorspellen; niemand is accountable.

Over de problemen van het apparaat heb ik al jaren terug (2019) geschreven (Goede, De casus ambtelijk apparaat Curaҫao, 2019). Ik heb al in mei 2021 voor het laatst nog nadrukkelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van het implementeren van de VVU . Het heeft niet mogen baten. En bare in mind dat de versterking van het apparaat, inclusief VVU en norminring topinkomens onderdeel is van het landspakket. Blijkbaar zijn de topadviseurs niet gezegend met een gezonde dosis gezond verstand, naast degelijke relevante opleiding en ervaring. Die paar bestuurskundigen die in het apparaat rondlopen verstaan hun vak niet of komen niet aan het woord, want dit had iedereen kunnen voorzien, zeker omdat dit in onze recente geschiedenis altijd is gebeurd. Maar juist dit institutioneel geheugen ontbreekt. En wie is accountable voor dit debacle van de VVU? Wij kunnen het raden: iedereen dus niemand. En wij zullen geen van de zes machten in onze rechtsstaat hierover horen.

Maar er steekt volgens mij meer achter. De drang om af te komen van babyboomers en zo ruimte te maken voor millennials behorende tot Family & Friends.

De minister president ziet het goed en verwoordde het helemaal correct tijdens zijn laatste persconferentie over de Onderlinge Regeling. Hij stelde dat hij trendsetter is. Dat hij dat heeft gedaan met zijn baard en zijn bruine schoenen en dat hij nu als trend neerzet, het spreken van Papiamentu in het buitenland en met buitenlanders. Onze minister president zegt dus zelf dat hij een topmodel is, dat zijn ook onze ministers, Statenleden, topinkomens, topambtenaren en topadviseurs, top consultants. En bij een dergelijke status hoort nu eenmaal een topinkmen. Er bestaat ook een bijbehorend rodelcircuit. Het laatste roddel is dat een van de modellen een maagverkleining heeft ondergaan om er beter uit te zien.

References

Ambtenaar krijgt meer aandacht; Ministerie Financien pakt personeelsdossiers aan. (2023, april 22). Antilliaans Dagblad, p. 2.

Goede, M. (2019). De casus ambtelijk apparaat Curaҫao. Opgehaald van https://www.academia.edu/38225078/De_casus_ambtelijk_apparaat_Cura%D2%ABao

Miguel Goede

1 view0 comments

Commentaires


bottom of page