top of page

The Old Boys Network

The Old Boys Network

DRAFT 2.0

23 januari 2022

Ik heb de term old boys network lang niet gehoord en het kwam niet meer bij mij op. Ik denk omdat ik het als a fact of life beschouw. Wat is de old-boy netwerk in de sociologie?: een informeel systeem waarin vermogende c.q. invloedrijke mannen met dezelfde sociale en educatieve achtergrond elkaar helpen.

Op Curaçao heb ik de term eigenlijk nooit gehoord, maar het fenomeen bestaat zeer nadrukkelijk. Men spreekt hier gewoon van ‘netwer’. Een lezer uit België opperde laatst dat het bij ons ook zichtbaar is bij de benoemingen van commissarissen.

Het deed mij denken aan mijn studietijd naar het onderwerp en het vak machtstudies. Met name moest ik denken aan de tweehonderd van Jan Mertens. Mertens had in 1968 beweert dat de Nederlandse economie werd bepaald door twee honderd mannen die elkaar de bal toespelen. (Vergis u niet vrouwen zijn ook onderdeel van het netwerk, ook al bestaat er een eigen vrouwennetwerk.) Het deed mij ook denken aan het boek in de boekenkast van een van mijn overleden mentoren, Wim de Vrijer: “De elite.” (Dekker & van Raaij, 2006) Ik heb het boek weer uit kast gehaald en doorgenomen.

Wat is nu mijn punt? Ik breng het in verband met een ander boek, “Why Nations Fail.” De conclusie is dat zolang wij een extraherende elite hebben, een elite die niet blijft investeren in nieuwe banen en in onderwijs, wij nooit uit de crisis zullen komen.

De laatste associatie die ik had was het bericht dat een gepensioneerde van 71 weer was benoemd als eindverantwoordelijke van een afdeling binnen de sociale dienst (SOAW). Is dit een illustratie van de old boys? Het lijkt dat de oude heren een rol als coach niet zien zitten, behalve als het om hun eigen kinderen gaat.

Cheers.

References

Dekker, W., & van Raaij, B. (2006). De elite, De Voklskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Amsterdam: Meulenhoff de Volkskrant.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

コメント


bottom of page