top of page

The man of the moment, Mark Rutte

The man of the moment, Mark Rutte

DRAFT 1.0

5 april 2021

Voor de duidelijkheid. Ik mag de man. Hij is op meer dan drie manieren, just one handshake away. Hij is op het moment de meest besproken man binnen het koninkrijk en ver daarbuiten. Hij is niet onbelangrijk voor Curaçao en de andere eilanden, want hij kent de eilanden en de mensen, en dat helpt bij het helpen van de eilanden uit de crisis.

Wat is er aan de hand? Er is een uitgebreide tijdlijn. Op 25 maart lekte een document van de verkenners van de formatie uit. En op 2 april 2021, na een debat van vele uren overleefde Mark Rutte een motie van wantrouwen (Tijdlijn: hoe zichtbare notities van Ollongren leidden tot crisis voor Rutte, 2021). De indieners gunnen het Mark niet om de eer aan zichzelf te houden door een motie van afkeuring in de dienen.

Wat is de issue? Het is een kwestie van vertrouwen. Volgens mij was het vroeger eenvoudiger; toen was het niet de waarheid spreken door een minister in de Tweede Kamer een politieke doodzonde en einde oefening. Waar spreekt hij niet de waarheid over? Over het feit dat hij de wens heeft geuit bij de verkenners dat hij het kamerlid Omtzigt wenst weg te promoveren, desnoods tot minister. Wat is daar fout aan? De uitvoerende macht wil haar eigen controle beïnvloeden. Ook een politieke doodzonde, zeker een een parlementaire democratie.

Om deze casus te analyseren moeten wij nog verder terug in de tijd. Rutte leidt het land nu tien jaar, drie kabinetten. Onder hem kwam Nederland steeds sterk terug, na de wereldwijde financiële crisis van 2008. Anderen stellen dat de het middel erger was dan de kwaal:

“Hij heeft geen crises opgelost maar ze verergerd: decentralisatie jeugdzorg is een drama, armoedekloof vergroot, onderwijs gekorten en gezakt op alle ranglijsten, klimaat nu slechtste jongetje van de klas in Europa, woningbouw op zijn gat door niet aanpakken stikstofprobleem, technische universiteiten leveren niet genoeg studenten af, tekorten en perverse bureaucratie in de zorg door liberalisering, tergend langzame afhandeling van de aardgasaffaire, de Rutte-doctrine: stelselmatig negeren van de WOB, vaccinatiebeleid bijna slechtste van (westerse) wereld, pas in actie komen als op social media iets niet goed blijkt te vallen, vele affaires die hij zich niet kan herinneren en waarvoor hij loyale volgelingen eerst beschermt en daarna opoffert. Deze man staat voor de machtscultuur van regeren zonder tegenmacht. Hij is wel aardig, maar van Rutte 4 gaan alleen de extreem rechtse patijen als FvD en PVV profiteren. ”

Rutte III kwam aan haar einde door de kindertoeslagenaffaire. De ombudsman sprak van ongekend onrecht tegen een groep burgers. Dit zou al genoeg reden voor de man moeten zijn om niet nog een keer minister-president te willen worden. Andere ministers hebben wel die conclussie getrokken. Laat het nu uitgerekend Omtzigt zijn die een sleutelrol heeft vervuld in de kamer in deze kwestie can de kindertoelagenaffaire.

Ondertussen houdt het virus flink huis in de wereld en dus ook in Nederand en Rutte doet het in de ogen van de kiezers goed. Het is deze performance die de kiezer beloont en het Rutte gunt om voor de vierde keer een kabinet te leiden, als hij een meerderheid kan vinden. Inmiddels wijzen peilingen uit dat minder kiezers het zien zitten met Rutte (Peiling De Hond: ‘VVD verliest zes zetels als er nu verkiezingen zouden zijn’, 2021).

Maar er is dan ook die nadere ongeschreven wet, dat mensen niet langer dan twee periodes, acht of tien jaar, op dezelfde post moeten blijven zitten. Je verliest scherpte, wordt onvoorzichtig en gaat fouten maken. Dat gebeurde hier ook. En hij had pech dat een fotograaf een foto maakte.

“hubrists arrive at false ideas about their capabilities. They become deluded by inflated self-evaluation, over-estimate what can go right, under-estimate what can go wrong, and are arrogant and contemptuous towards the advice and criticism of others. Hubristic leadership is fueled by prior successes and praise,…it […] can cause strengths to morph into weaknesses and bring out unintended negative consequences.” ( Sadler-Smith, 2018)

Volgens mij zijn Mark’s verval- en houdbaarheidsdatum verstreken. Ik kijk uit naar Rutte IV. Maar het gaat om moreel leiderschap en daar hebben velen moeite mee. Kan dat nog hersteld worden?

References

Sadler-Smith, E. (2018). Hubristic Leadership.

Tijdlijn: hoe zichtbare notities van Ollongren leidden tot crisis voor Rutte. (2021, april 2). Retrieved from nos.nl: https://nos.nl/collectie/13861/artikel/2375044-tijdlijn-hoe-zichtbare-notities-van-ollongren-leidden-tot-crisis-voor-rutte

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page