top of page

The crazy ones

The crazy ones

DRAFT 2.0

6 juni 2022

Op 23 augustus 2019, voor de pandemie, hield ik op uitnodiging van mijn vriend Raymond Jamanika, Curaçao Investment & Export Promotion Agency, voor de JCI, een voordracht in het kader van de conferentie “Remote Work Works” een voordracht. De vraag die ik moest beantwoorden is: wie investeert op Curaçao?; wie zijn de investeerders? Ik had al eerder over nagedacht en gebruikte dat papier als basis: Can Curacao Become an Creative Economy, uit 2009 (Goede M. , 2009). Mijn bevindingen waren dat niemand in zijn right mind hier zal investeren; het zijn mensen die tot de creatieve klasse behoren. Het eiland is te duur en teveel zaken zijn net niet goed genoeg. En toch wordt er geïnvesteerd. Weliswaar niet voldoende voor significante economische groei, de afgelopen 20 jaar. Wat ik heb gedaan is, een profielschets maken van alle investeerders die ik heb geobserveerd de afgelopen vijfendertig jaar. Wat hebben ze gemeenschappelijk?

Later heb ik Raymond vaker, al dan niet in een talkshow gesproken over het onderwerp. Investeren op Curaçao is geen rationeel besluit. Mensen die hier investeren houden van Curaçao; het eiland en de mens. Ze nemen het risico, ookal is de kans klein. Deze liefde voor het eiland heeft vaak te maken met het feit dat ze hier zijn geboren of een tijdje hebben gewoond. Het zijn mensen van de creatieve klasse, van Jacob Gelt Dekker, Norman de Palm, de Smeets, Toine Knipping tot en met Bob Pinedo. Mijn advies was dan ook om gericht te praten met mensen die aan dit profiel voldoen. De kans dat iemand die zijn hoofd niet heeft verloren op het eiland gaat is investeren is gering.

Ik was het verhaal al helemaal vergeten toen Raymond mij een tijdje later vertelde de eigenaar van Sandals zijn carrière was begonnen op Curaçao bij de CTC, en hij dus mijn bevindingen kon bevestigen. Ook hadden wij het over Jandino die nu investeert op Curaçao. En laten wij, onze overleden vriend, Hans de Boer, die het Plaza Hotel weer uit de grond wilde stampen, niet vergeten. Hans begon zijn loopbaan als ambtenaar bij het departement van Economische Zaken van de Nederlandse Antillen. Maar ik zie ook steeds meer mensen die na hun pensionering terugkeren en investeren in een pand in Otrobanda.

Here's to the crazy ones, the misfits, the rebels, the troublemakers, the round pegs in the square holes… the ones who see things differently — they're not fond of rules… Steve Jobs

References

Goede, M. (2009). Can Curacao become a Creative Economy? A case study. International Journal of Social, 47-69.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page