top of page

The butler

The Butler

Op zondag 25 augustus 2013 ging ik naar de film "The Butler" om te vieren dat ik precies twee jaar geleden ben ontslagen als Rector Magnificus van de universiteit. Ik ben nog steeds aan het procederen. We waren met het hele gezin want het was de laatste zondag voor dat onze dochter weer zou vertrekken naar Europa om haar studie voort te zetten.

Het verhaal van de butler Cecil Gaines is indrukwekkend. Het begint in het Zuiden van de VS in de jaren twintig en eindigt waar de butler het wittehuis van President Obama in 2008 bezoekt. Het is het verhaal van een evolutie van de burgerrechten in de VS. Het is moeilijk om weer geconfronteerd te worden beelden van de clan en de segegratie van het zuiden, maar vanaf het begin van de film blijft het citaat van Martin Luther King Jr. je bij: "Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that." Het brengt me gelijk terug naar de theater voorstelling van John Leerdam van twee weken terug, "Hoe duur was de suiker". De boodschap komt overeen: "Haat wint nooit van de liefde". De film  doet me ook denken aan de film "Lincoln" uit 2012. Wanneer Lincoln in 1864 de grondwetswijziging er door krijgt is in 1923 de situatie van de Afro-Americaan alles behalve rooskleurig. Zo wordt de moeder van Cecil in zijn bij zijn verkracht en zijn vader voor zijn ogen koelbloedig door de verkrachter van zijn moeder doodgeschoten. Hierna werd hij huisslaaf. Onder president Eisenhouwer wordt hij butler in het Wittehuis en is Reagan de laatste president die hij dient. Hij steunt zijn zoon die hij jaren geleden de deur had gewezen in zijn strijd tegen de apartheid in Zuid Afrika en eindigt een paar uren in de cel. In 2008 stemt hij voor de eerste zwarte president van Amerika.

Ik moet denken aan de film "Tula: The Revolt". Aan het feit dat de afschuwelijke executie niet is verfilmd en de moord van de vader van Cecil wel. Maar ook dat de emancipatie hier op 1 juli 1863 werd afgekondigd en het verband met 1864 van Lincoln.

Tot slot moet ik denken aan het onrecht dat vandaag de dag bestaat op Curaçao. Wat leren we van deze kunst? Op Brionplein werd het vierde Jazz Festival van Curaçao geopend met een gratis Godspell concert voor mensen zo als ik die de dure klaarten voor het echte festival niet kunnen betalen.

Binnen een paar uur na publicatie stuurde Joyce mij een artikel uit Time. (http://www.miguelgoede.com/apps/blog/show/32541638-the-butler) Gaines heet in het echt Eugene Allen. Veel van het verhaal is verzonnen. Tula en The Butler hebben meer gemeen dan ik dacht. Waarom laten filmmaker hun fantasie zo de overhand hebben? Bij Tula is het nog begrijpelijk omdat er weinig bekend is.

0 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page