top of page

The Blue Bay Twilight Zone of the Gray Civil Society

The Blue Bay Twilight Zone of the Gray Civil Society

DRAFT 3.0

8 maart 2023

Ik kan mij voorstellen dat de titel van dit schrijven verwarring schept. Maar dat is inherent een twilight zone; een situatie of conceptueel gebied dat wordt gekenmerkt door ongedefinieerd, intermediair of mysterieus te zijn.

In dit geval is het de naam van de band Twilight Zone die in de jaren zeventig furore maakte op Curaçao. Ze gaven 25 februari 2023 een gratis concert op Blue Bay, wat vijftig jaar geleden gewoon Blauwbaai hete en eigendom was van een portugese familie―of was het familie Jacobs? Voor het verhaal maakt het niet uit.

Het concert, waar weinig reclame voor was gemaakt, was over vol door, ik schat, 2000 babyboomers; ik vind het the gray generation. Mijn vrouw zei dat ze nog nooit zoveel grijze mensen bij elkaar heeft gezien. Wij zijn een paar jaar jonger maar paste in het geheel. Alleen de muziek was net een jaar of twee voor onze tijd. De grote opkomst heeft volgens mij ook te maken met de post-pandemie. Mensen willen er echt uit.

Even was iedereen terug in de tijd en even jong. Sommigen lieten de wandelstok even staan. Het was het weerzien van (school)vrienden en oude liefdes. Sommigen was de geliefde al ontvallen. Ook vrienden waren al vertrokken naar hogere sferen, maar er werden ook nieuwe vriendschappen gesloten en ook de liefde bood nieuwe kansen. Er was een enorme cohesie en er was veel genegenheid. Even waren wij alle zorgen kwijt.

Het was een manifestatie van de kracht van de civil society dat bijdraagt aan de kwaliteit van het leven dat niets te maken heeft met macht en politiek en markt en geld. Alleen als je een biertje lustte met een sateetje k0n je dat tegen een normale prijs kopen aan de bar. Vóór het laatste nummer stapten wij in de shuttlebus richting de poort waar de auto staat. Daar wacht ons de werkelijkheid van een vergrijzende samenleving, waar velen geen pensioen hebben en waar de fondsen onder druk staan, er een crisis is in de gezondheidzorg en er geen duidelijk ouderenbeleid is en er geen goede betaalbare ouderenzorg is.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page