top of page

Space travel, Mars en zo, en de implicaties voor governance

Space travel, Mars en zo, en de implicaties voor governance

DRAFT 1.0

23 juli 2021

Iedere zichzelf respecterende miljardair is bezig met de ruimtevaart.Twee denken aan commerciële ruimtevaart en hebben een paar dagen terug met succes de eerste bemande vluchten achter de rug. De andere is bezig met de voorbereiding van een missie naar Mars. In 2026 denkt hij de rode planeet te bereiken. Meerdere mensen zijn bereid deze aarde te verlaten naar Mars nooit meer terug te keren (Sheetz, 2021).

Ondertussen rijden en vliegen things rond op Mars van Amerikaanse en Chinese makelaardij. Wij hebben al het “International Space Station”. Het modulair ruimtestation in een lage baan om de aarde. Het is een multinationaal samenwerking van vijf ruimteagentschappen: NASA (Verenigde Staten), Roscosmos (Rusland), JAXA (Japan), ESA (Europa) en CSA (Canada). De eigendom en het gebruik van het ruimtestation is vastgelegd in intergouvernementele verdragen en overeenkomsten. In de ruimte kunnen landen wel samenwerken? In de tussentijd bouwen landen als China eigen stations in de ruimte.

Dit in een tijd waarin autoriteiten het bestaan van UFO's niet langer ontkennen (Pentagon won't rule out aliens in long-awaited UFO report, 2021). Hollywood laat ons steeds meer deze science fiction zien. Of is het gewoon science?

Het is bekend dat de atmosfeer en de ruimte heel langzaam aan vervuilt begint te raken. Dit allemaal terwijl de aarde en met name de mens begint te worstelen met de effecten van global warming of de klimaatcrisis. De klimaatcrisis is met name het gevolg van het losgeslagen kapitalistisch model dat alleen maar rekening houdt met geld maken ten koste van alles, met name de planeet. Ook de pandemie is het gevolg van het neoliberalism.

Wat betekent dit allemaal? Het zijn niet langer overheidsinstanties als de NASA die bezig zijn met de ruimte, maar het zijn de superrijken die nergens verantwoording hoeven af te leggen. De ruimte wordt gecommercialiseerd. Wat in de ruimte gebeurd heeft een neoliberale ideologische basis (Shammas & Holen , 2019). Welk doel wordt er gediend en wat zijn de gevolgen hiervan? Het is mij nog niet duidelijk maar ik heb er geen lekker gevoel bij.

Ik moet denken aan de film “Star Wars” waarin steeds de governance structuur van het heelal die de makers van de film hebben bedacht. Ik vraag mij af of de global governance die zich steeds verder ontwikkeld zou passen.

En dan te bedenken dat Curaçao ooit voor in de rij stond voor commerciële ruimtevaart (Ruimtevlucht Curaçao, 2020).

References

Pentagon won't rule out aliens in long-awaited UFO report. (2021, June 25). Retrieved from www.bbc.com: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57559179

Ruimtevlucht Curaçao. (2020). Retrieved from Ruimtevlucht Curaçao: https://www.ruimtevluchtcuracao.nl/

Shammas, V., & Holen , T. (2019, January 29). One giant leap for capitalistkind: private enterprise in outer space. Retrieved from www.nature.com: https://www.nature.com/articles/s41599-019-0218-9

Sheetz, M. (2021, April 23). Elon Musk wants SpaceX to reach Mars so humanity is not a ‘single-planet species’. Retrieved from www.cnbc.com: https://www.cnbc.com/2021/04/23/elon-musk-aiming-for-mars-so-humanity-is-not-a-single-planet-species.html#:~:text=Musk%20remains%20%22highly%20confident%22%20that,on%20the%20surface%20of%20Mars.

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page