top of page

SoF (School of the Future)

SoF (School of the Future)

DRAFT 3.0

15 april 2023

Recent organiseerde mijn ex-collega(e) hun jaarlijkse conferentie over onderwijs en technologie. Volgens mij was het accent op blended learning. Dat is een combinatie van onderwijs op school en onderwijs via het internet. Dit heeft door de pandemie veel aandacht gekregen, maar is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Zo kennen wij bijvoorbeeld flipping the classroom. Dat is dat docent zijn hoorcollege op internet zet en dat studenten tijdens de volgende fysieke bijeenkomst op de inhoud van de video in kunnen gaan. Er is niets nieuws op het gebied van SoF. Wij lopen gewoon, ook hier, 20 jaar achter. In 2017 hield ik een van mij laatste talks over het onderwerp want ik hen heel weinig toe te voegen (Goede, How technology changes education, 2017).

Van de week begreep ik dat nulmeting van het onderwijs na minstens twee jaar eindelijk definitief is en dat er nu beleid zal volgen (Nulmeting onderwijs definitief, 2023). In de nulmeting stond ook al niets nieuws en het is nu weer wachten op het beleid en de implementatie.

Een illustratie. Vandaag op de hoofdpagina staat dat de nulmeting heeft vastgesteld dat het Openbaar Schoolbestuur (DOS) verzelfstandigd moet worden want als onderdeel van de overheid is het niet gezond; te dicht bij de politiek? Ik was verrast dat DOS nog niet verzelfstandigd was, want ook dat roepen wij al 20 jaar. Trouwens bijna alle verzlfstandigingen zijn geen succes geworden.

Zie in deze context het stoppen van Coho en het vervangen door een onderlinge regeling. De ratio van het in het leven roepen van Coho was dat wij niet kunnen implementeren en dat Coho dat nu zou afdwingen, in het bijzonder die punten die wij zelf 20 jaar geleden hebben bedacht. Die punten bij elkaar gebracht is het landspakket dat Coho zou zorgen dat het werd geïmplementeerd.

References

Goede, M. (2017). How technology changes education. Share 2 Uplift. Retrieved from https://www.youtube.com/watch?v=Y3D0BPkw7Wo

Nulmeting onderwijs definitief. (2023, februari 24). Antilliaans Dagblad, p. 5.

Miguel Goede

0 views0 comments

コメント


bottom of page