Recht praten wat krom is op Curaçao
DRAFT 2.0
18 september 2022
Uiterlijk 1 oktober hou ik op met de serie DRAFT 2.0 en ga ik werken aan de bundel DRAFT 2.0. Ik begin waarschijnlijk in december 2022 of januari 2023 met een nieuwe reeks. Dit is een mededeling, terzijde.
Weken terug vroeg Anthony mij of ik al had geschreven over onze gave om wat krom is recht te praten. Het antwoord is nee, en ik denk niet dat wij uniek zijn of het meer doen aan anderen. Maar wat is het? Recht praten wat krom is, is door een ingewikkelde, onjuiste redenering een onzuivere situatie, daad of besluit trachten van een rechtvaardiging te voorzien.
En toch ging het vandaag ineens beter zien. Om te beginnen bij mijn lieve vrouw. Ze verliest haar goede humor wanneer ik haar vraag om niet te werken aan haar make-up terwijl ze achter het stuur is. (Moet je als man nooit doen natuurlijk.) Ze legde mij uit dat ze een en al oog is voor het verkeer. En dan ga je het pas zien als je het begrijpt. De topinkomens sturen een brief naar de regering om uit te leggen dat hun kromme topinkomens recht zijn en dat de politiek en de samenleving het nu wel eens moet gaan begrijpen, anders zijn ze genoodzaakt om over te gaan tot plan B.
Een ander voorbeeld is wanneer een op Dag van de Democratie een zevenvinker professor over de democratie stelt: “De kwaliteit van het landsbestuur hangt af van de moraal van de bestuurder. En over Curaçao ben ik best tevreden.” Dat hij zo iets kroms als de slechte kwaliteit van ons landsbestuur nog recht kan praten. Tijdens dezelfde meeting waarschuwt de tweede spreker – een ex-politicus – voor autocraten en verwijst daarbij naar landen als China en Rusland. Wat krom is, is dat de ex-politicus de voortzetting van de meest autocratische regeringsperiode van deze eilanden in 2015 mogelijk maakte en niet opkwam voor de democratie. Deze autocratische priode kam in 2017 ten einde.
Een laatste voorbeeld is dat de voorzitter van de Kamer van Koophandel bij mij verhaal komt halen omdat ik stel dat een grote shopping-mall in Brakkeput waanzin is, want er is al een teveel aan alles in dit gebied. Hij stelt dat mensen zelf mogen bepalen wat ze doen met hun geld. Ja, echt waar. Het ontgaat nu het tijdperk is van stakeholder kapitalisme en wij het shareholder kapitalisme achter ons hebben gelaten. Maar Curaçao loopt twintig jaar achter.
Miguel Goede
Comments