top of page

Range: Why generalists triumph in a specialized world

Range: Why generalists triumph in a specialized world

DRAFT 3.0

27 april 2023

Ik ontving “Range” (Epstein, 2020) als geschenk van mijn dochter op haar laatste vakantie. Range van David Epstein gaat over de vele voordelen van diverse levenservaringen. Het legt uit hoe het deelnemen aan een “bemonsteringsperiode” voorafgaand aan specialisatie de matchkwaliteit (wedstrijd) verbetert, ons vermogen vergroot om complexe problemen op te lossen en onze creativiteit stimuleert.

Ik zag gelijk het verband met “Outliers”. Wat is het belangrijkste punt van het boek van Malcolm Gladwell? Gladwell laat ons zien dat het traditionele verhaal van succes – passie + talent + vaardigheid = succes – gebrekkig is. Hoewel deze elementen bijdragen aan succes, komt succes ook voort uit de omstandigheden waarin iemand is opgegroeid en leeft. In zijn hele boek verwijst Gladwell herhaaldelijk naar de '10.000-uurregel', waarbij hij beweert dat de sleutel tot het bereiken van echte expertise in welke vaardigheid dan ook simpelweg een kwestie is van oefenen, zij het op de juiste manier, gedurende ten minste 10.000 uur (Gladwell, 2008).

En ook met “Grit”. Het boek stelt: talen x effort = skills. En skills x effort = achivement. Grit is de combinatie van passie (een diepe, blijvende kennis van wat je wilt) en doorzettingsvermogen (hard werken en veerkracht). Het gaat om het bewegen in een richting met consistentie en uithoudingsvermogen, alsof je een helder innerlijk kompas hebt dat al je beslissingen en acties leidt (Duckworth, 2016).

Wat ik eruit haal is dat het gaat om wat je wil en dat nastreven met passie. En probeer het niet op slechts één manier maar op zoveel mogelijke manieren.

References

Duckworth, A. (2016). Grit: The Power of Passion and Perseverance.

Epstein, D. (2020). Range: Why generalists triumph in a specialized world. Riverhead Books.

Gladwell, M. (2008). Outliers.

Miguel Goede

1 view0 comments

Comments


bottom of page