top of page

Raffinaderij, deel 6

Raffinaderij, deel 6

DRAFT 2023

1 april 2023

Het is geen aprilmop dat men een zesde poging is gestart om een operator voor de raffinaderij, die nu vijf jaar stil staat, binnen te halen. Experts in mijn netwerk zeggen dat je eerder nu moet spreken van een roestbak. Dit avontuur heeft de gemeenschap al meer dan 30 miljoen gekost en de meter staat nog steeds aan. Sommigen zeggen dat dit ‘zoeken’ een verdienmodel is voor consultants en anderen. Anders kan men deze standvastigheid en doorzettingsvermogen niet verklaren. Of is het enertie? Geen enkele andere raffinaderij, die in het Caribisch gebied is gesloten, is weer gestart. Er is geen enkele indicatie dat landen als Guyana en Suriname aardolie gaan leveren. In Suriname duurt het nog een paar jaar voordat de recente monster vondsten naar boven kunnen worden gehaald.

De vermoeidheid bij velen, onder wie ondergetekende, is toegeslagen en het is een opgave dit dossier te blijven volgen. Ondertussen speelt dat er uit ronde vijf al een investeerder is die stelt aan alle drie voorwaarden―bankgarantie, garantie van het kunnen beschikken over aardolie en zal voldoen aan de hoogste milieu-eisen―voldoet. Maar de minister president wil hier niet inhoudelijk op reageren. Steeds meer mensen stellen dat wij aan een dood paard, lees de raffinaderij, trekken. Steeds meer mensen zeggen dat wij dit maar moeten staken, dat wij wel zonder een raffinaderij kunnen, en dat wij een nieuwe economische sector moeten ontwikkelen, bijvoorbeeld een hydrogene energie-economie. Ik denk dat vroeg of laat―zeg maar laat―dat gaat gebeuren. En dit alles los van de klimaatcrisis en andere mogelijke discussies.

In deze context is het begrijpelijk dat er krachten zijn die de wereld online gambling naar het eiland halen. En dat, nu de vorige minister van GMN weg is, het ontwikkelen van een cannabis industrie weer op tafel komt. Immers, men moet toch wat. Neem hierbij mee dat ook het dok niet floreert. En het toerisme heeft de grens bereikt. Maar het stimuleren van de ICT sector, de creatieve economie en transnationale educatie horen wij nog weinig.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page