top of page

Raad van Advies, wat zegt hun jaarverslag 2020?

Raad van Advies, wat zegt hun jaarverslag 2020?

DRAFT 1.0

2 augustus 2021

Het is zondag. Thuis hebben wij de afspraak dat zij dan niet werken. Zeker nu wij allemaal thuis werken vanwege de pandemie. Het staat in de agenda dat ik vandaag moet schrijven over het jaarverslag 2020 van de Raad van Advies (RvA) (Raad van Advies Curacao, 2021). Ik zal wel wat opmerkingen maken over die veertig pagina’s. Dan zie ik ook het jaarverslag van de centrale bank langskomen. En dan moet ik denken aan het jaarverslag van de “Fundashon Elton Pas” (Fundashon Alton Paas, 2021).

De eerste conclusie is dat de dit soort instantie het publiceren van het jaarverslag wel onder controle hebben. Op hun website is de hele onafgebroken reeks te vinden. Ook wordt de presentatie steeds mooier, glossy. Het bevestigt mijn vooroordeel dat wij heel veel waarde hechten aan de vorm. Maar dan krijg ik een ingeving om ook gelijk naar het jaarverslag van de SVB te kijken, want van de week was er een bericht dat ze in de problemen beginnen te geraken. Op de website zie ik 2020 niet uit is en dat er een gat is 2014 tot en met 2018, 5 jaren! (SVB Curacao, 2021).

Dan laten wij even naar de inhoud kijken van het verslag van de RvA. Net als alle rapporten staat 2020 in het teken van de pandemie. Het tweede thema is het tien jarig bestaan. De informatie wordt afgewisseld met het opvoeren van oud gedienden, die een soort boodschap rond een kernwoord brengen: vertrouwen, integriteit, professionaliteit. Het doet mij denken aan wat Covey stelt over trust; trust is gebaseerd op integriteit en deskundigheid (Covey, 2006). Ik heb hier moeite mee want het is bekend dat meerdere reden in het verleden hier tegen hebben gezondigd en dat de RvA niet het zelfreinigend vermogen heeft getoond. Wat verder opvalt is dat de overheid de les wordt voorgelezen over ondermaatse wetsvoorstellen. Desondanks moet erkent worden dat de RvA in 2020 een belangrijke rol heeft vervuld in 2020 bij het corrigeren van de consensusrijkswet Caribisch orgaan voor hervorming en ontwikkeling, Coho die de autonomie van Curaçao zou aantasten.

Het rapport van de centrale bank wijst op de financieel economische impact van pandemie. Curaçao zal pas in 2024 weer op het niveau van 2019, als de pandemie onder controle komt. De bank stelt vast dat het toerisme de belangrijkste sector is en dat de business-models in de sector wel moeten veranderen (Central Bank Curacao & Sint Maarten, 2021). Het roept weer het nare gevoel dat ik had na de lezing van de voorzitter van het Cft, Gradius; Curaçao was ooit een gediversifieerde economie en verwordt nu een mono-economie, gebaseerd op het toerisme, net als alle eilanden in de regio. Dit is het gevolg van governance dat “just goes through the motions”. Governance moet gepusht worden, het wiel van de PDCA-cyclus moet naar boven getrapt worden, anders glijdt de organisatie, en het land af.

Natuurlijk moeten wij voorzichtig zijn met kritiek op onze instituties, want dit speelt populisten in de kaart. Maar de sterke instituties verbeteren en verdedigen zichzelf. Dit is opbouwende kritiek: You can do better than this. You must do better.

References

Central Bank Curacao & Sint Maarten. (2021). Annual Report 2020. Willemstad: Central Bank Curacao & Sint Maarten. Retrieved from https://cdn.centralbank.cw/media/annual_report_2020/20210730_ar_2020.pdf

Covey, S. M. (2006). The Speed of Trust: The One Thing That Changes Everything . Free Press.

Fundashon Alton Paas. (2021). 2020 Impact Report: Fundashon Alton Pas. Retrieved from https://bit.ly/apfimpact2020

Raad van Advies Curacao. (2021). Jaarverslag Raad van Advies Curacao 2020. Willemstad: Raad van Advies Curacao. Retrieved from https://raadvanadvies.spin-cdn.com/media/jaarverslagen/20210722_fa_rva_jaaarverslag_2020_compressed.pdf

SVB Curacao. (2021). Jaarverslagen SVB. Retrieved from svbcur.org: https://svbcur.org/en/laatste-uploads/jaarverslagen/

1 view0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page