top of page

Prioriteiten

Prioriteiten

DRAFT 2.0

4 maart 2022

1 maart 2022 is het zover. Het parlement neemt een wet aan dat donkere autoruiten weer morgen. Allerlei argumenten gingen over en weer, en het is waar er zijn schadelijke UV stralen. Maar is dit een prioriteit als wij bijna één jaar vedere zijn na de verkiezingen en er nog geen regeerprogramma is. Als er al een week oorlog is uitgebroken in Europa en de regering nog niets heeft gezegd, alleen wat fracties en statenleden die buiten de vergadering iets hebben laten weten?

Eerder vroeg een lezer mij iets te schrijven over prioriteiten. Het was naar aanleiding van een verzekeringsmaatschappij die in grote problemen verkeert en die een atleet sponsort op weg naar de volgnede Olympische Spelen. Lijkt mij een PR-stunt om de aandacht af te leiden. Ik gaf het onderwerp geen prioriteit maar heb het nu opgepakt.

Een prioriteit is iets dat voorrang krijgt boven andere punten, omdat het belangrijk is om de visie te realiseren en de middelen (deskundigheid, geld, tijd) beperkt zijn er en keuzes gemaakt moeten worden. Zonder visie (regeerprogramma) kan men niet toetsen. Dan gaat Alice in wonderland op: If you don't know where you’re going, any road will take you there. (Is niet het letterlijke citaat.)

Wat ik altijd zelf hanteer is het volgende. Prioriteit is het stoppen van de bloedingen. Als de organisatie of het land bloed, kun je niet verder totdat die bloeding onder controle is. Wat is zijn onze bloedingen? Dat is niet het begrotingstekort maar de corruptie (in de vorm van nepotisme en patronage). En dat krijgt geen aandacht.

Een tweede prioriteit is het reduceren van vet (waste), de inefficiëntie. Wat is onze inefficientie? Teveel niet productieve mensen in dienst die met automatisering efficiënter kunnen functioneren?

Vervolgens hanteer ik de het quadrant generaal Grant.

Figuur 3: Quadrant van generaal Grant

Het gaat om die acties die met weinig inspanning een grote impact hebben. Op Curaçao denk ik aan het eiland schoon maken en Caracasbaai tot een natuurpark uitroepen, bijvoorbeeld. Daarna gaat het om grote investeringen die veel kosten maar ook veel opleveren. Ik dank dan aan het onderwijs en het stimuleren van een nieuwe energie sector en de ICT sector. Wij moeten voorkomen om onze energie te steken in zaken die veel of weinig energie kosten maar niets opleveren (little satisfiers en time consumers).

Dan hanteer ik het quadrant van Stephen Covey om te bepalen waarin tijd en energie wordt gestoken. Wij leven in de “crisis mode” (I) omdat wij belangrijke zaken laten liggen (II). Wij moeten dus op tijd veel aandacht besteden aan belangrijke zaken en onbelangrijke zaken laten voor wat ze zijn. Dus een regeegprogramma is een prioriteit. Het bevorderen van integriteit is een prioriteit.

Figuur 4: Quandrant van Stephen Covey

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page