top of page

Premier Wilders?

Premier Wilders?

 

DRAFT 4.0

 

23 november 2023

 

Het is laat, na zeven uur. Terug van het strand. Zelden schrijf ik zo laat, maar druk met werk. Vanaf drie uur volgde ik de verkiezingsuitslagen voor de Tweede Kamer in Nederland, 22 november 2023. Joris belde voor een radio-interview over de uitslag. De opvolger van Rutte, na veertien jaar, is Geert Wilders. PVV verdubbelde van 17 naar 35 zetels. Nederland lijkt nu duidelijk naar rechts te willen, maar het is meer dan de traditionele links-rechtsverdeling.

De overwinning van PVV lijkt ook te draaien om ‘wij tegen hen’ in plaats van ‘wij of ons’. Migratiestandpunten hebben mogelijk een doorslaggevende rol gespeeld, gezien het vallen van kabinet Rutte IV over dit onderwerp, niet zo verwonderlijk. PVV komt naar voren als meer een ‘ik’-partij en geen ‘wij’ (dit is het goede verhaal van CDA, maar bracht hun geen succes), terwijl traditionele partijen verdwijnen.

Bijvoorbeeld, CDA en BBB lijken te verzwakken, terwijl NSC met 20 zetels aangeeft dat kiezers vernieuwing willen. Na 14 jaar neoliberalisme wijst de kiezer op problemen zoals stijgende ongelijkheid en armoede. PvdA en GL lijken gericht op deze correctie, maar de kiezer geeft prioriteit aan migratie.

In de aanloop leken Omtzigt, VVD, PvdA-GL en PVV kanshebbers om de grootste te worden. Uiteindelijk sprak VVD zich uit tegen een kabinet met Wilders, waardoor kiezers die migratie prioriteit wilden geven voor Wilders kozen. Coalitievorming lijkt complex na de verkiezingen.

Hoe gaat VVD nu draaien? Hoe ver kan PvdA-GL naar rechts schuiven? Dezelfde vraag geldt voor NSC. PVV uitsluiten lijkt theoretisch mogelijk, maar onverstandig gezien de kiezerskeuze. Migratieaandacht kan andere problemen en correcties van het neoliberale systeem overschaduwen.

De focus op migratieproblematiek kan Nederland inhalen, terwijl Willemstad zich zorgen maakt. Wilders is de eilanden niet gunstig gezind. Ondanks constante factor van ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken,lijkt een zakelijke en harde lijn te volgen. Het wordt moeilijk, niet alleen voor de politiek op Willemstad, maar ook voor de eilandbewoners, vooral de kwetsbaren.

 

Miguel Goede

28 views0 comments

Comments


bottom of page