top of page

Plastic is nep

Plastic is nep

DRAFT 3.0

10 februari 2023

Plastic heeft geen goede reputatie. Wereldwijd wordt plastic dat eenmalig wordt gebruikt verbannen, ook op Aruba en Bonaire. Wij krijgen het op Curaçao niet voor elkaar. De Staten heeft het wel voor elkaar dat autoruiten donker tinten legaal mag. Blijkbaar houden wij van plastic, want pogingen in het verleden om de plastic zak uit de supermarkt te verbannen zijn mislukt. Wij hebben dan ook een plasticbaai, waar het plastic aanspoelt en wereldwijd hebben wij plastic eilanden en is er sprake van plastic soep. (Ik moet denken aan het interview in VN met Maria Westerbos van Plastic Soup Foundatiion: “Plastic wordt een steeds grotere gifbom”. (Vrij Nederland, 2022))

De vraag is of wij ook houden van platic mensen. Een plastic persoon: (figuurlijk, jargon) oprechtheid; nepheid, of een persoon die nep of arrogant is, of gelooft dat ze beter zijn dan de rest van de bevolking.

De laatste dagen ligt staatssecretaris onder vuur kunnen wij stellen. Er zijn twee columns aan haar optreden gewijd; een in De Telegraaf en een ander in Kadushi. Maar het viel mij ook op in de sociale media dat de staatssecretaris erg aan het profileren was: Ze begeleidde de koning en zijn naasten tijdens het bezoek aan de tropen. Waagde zich in het openbaar op het Brionplein aan het dansen van onze tumba. Bedwong de top van de St. Christoffelberg samen met de minister van Financiën van Curaçao met gevolg. Ging naar de kerk te biecht. En ging ons voor in het opruimen van plastic in de St. Jorisbaai.

En dit alles voor het oog van de camera en op sociale media. Ze had al de koosnaam van Knuffelen verworven en nu hoor ik ook van Huppelen. Mogelijk verwijst deze laatste troetelnaam naar haar danskunsten op het Brionplen in haar altijd kleurige outfits.

Volgens mij ging het pas fout toen zij de het Coho afblaasde. Mogelijk werd de als overwinning door de politiek gebrachte afblazing vertaald naar bakzeil halen c.q. zwakke staatssecretaris. Ik weet het niet. Maar daarna verschijnen in een tumba dans voor de camera is nep. Een Nederlander, en zeker een politica, moet nooit de lead nemen bij het dansen van de tumba met Curaçao. Men moet net als Peter van de Pligt en Maarten Schakel heel veel respect tonen voor onze tumba.

Maar ik geef de staatssecretaris nog het voordeel van de twijfel en zie haar zich nog herstellen, want op minstens twee punten heeft ze groot gelijk, wij moeten naar 100% renewable energy en wij moeten plastic verbannen, want die dans kunnen wij niet ontspringen.

References

Vrij Nederland. (2022). (09, Ed.) Vrij Nederland, 83.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Dissent: A Pillar of Democracy

Dissent: A Pillar of Democracy April 18, 2024 Yesterday, I couldn't find the time to blog. My schedule was packed, and it was chaotic. Not only were there continuous meetings, but numerous reports nee

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium

Reflections on the ABC Islands Tourism Symposium April 16, 2024 Last Friday, I had the opportunity to attend the symposium organized by the Association of Dutch Caribbean Economists (ADCE) on the them

Confronting Ignorance in the Face of Reality

Confronting Ignorance in the Face of Reality April 15, 2024 We are ignorant of the facts, and we deny the facts we do have. No one is pushing to finally publish the figures from the 2023 census. Howev

Comments


bottom of page