top of page

Pitbull is geen petbull

Pitbull is geen petbull


DRAFT 4.0


17 oktober 2023


Zaterdagochtend begaven we ons voor ontbijt naar Pietermaai, te midden van de kleurrijke en goed gerestaureerde panden. Op dat vroege uur was het opvallend rustig. Maar toen gebeurde het: aan de overkant van de straat zag ik een imposante pitbull paraderen, en hij stak de straat over om naast onze tafel plaats te nemen. De gasten van het nabijgelegen appartement leken hem te herkennen. Ik vermoed dat hij eigendom is van de zaakvoerder. Hij is duidelijk getraind, maar ik kon niet negeren dat hij ooit eerder een agressieve houding aannam tegenover een passerende fietser. Ik liet de eigenaar er toen iets van weten.

Zondag begon ik weer mijn dag vroeg aan Caracasbaai, ook weer rond acht uur. Daar zag ik een jonge dame zitten met haar pitbull, compleet met voerbak, binnen het territorium van de honden die “behoren” tot het nabijgelegen restaurant. Er was wat gegrom, maar gelukkig bleef het daarbij. Na mijn zwembeurt zat nu de moeder van de jonge dame in dezelfde stoel naast de pitbull. De vrouw voelde zich duidelijk op haar gemak met haar hond. Ik herkende haar als de directeur van een overheidsministerie, dus ze weet ongetwijfeld wat de wetten hieromtrent zeggen.

Er zijn recentelijk veel problemen geweest met honden op het eiland, waarbij voetgangers en fietsers ernstig zijn gebeten. Er is zelfs een nieuwe wet inzake dierenwelzijn ingevoerd. Maar al geruime tijd waren pitbull-achtige honden bij wet―daterend van meerdere jaren voor de eeuwwisseling―verboden. Na de invoering van de wet moesten deze honden gechipt worden en mochten ze alleen met een muilkorf de straat op. Bovendien mocht er niet meer mee gefokt worden. In feite moet nu pitbull-achtige honden zijn uitgeroeid. Maar zoals wij allemaal weten, worden wetten op ons eiland zelden afgedwongen.

Laten we nu teruggaan naar die pitbull-eigenaar op het strand. Het is tot daar aan toe als je een dergelijke hond bezit, maar waarom neem je hem mee naar het strand? Dat lijkt een statement te zijn. Wat probeer je hiermee te vertellen? Dat je gevaarlijk bent? Dat niemand met je moet sollen? Ik ben ervan overtuigd dat dit aangeeft dat je sociaal onhandig bent of asociaal. Ik overwoog de dame aan te spreken, maar waarom zou ik? Ze weet heel goed wat de situatie is. Bovendien heeft iemand in haar positie een voorbeeldfunctie.

Nu, laat het duidelijk zijn dat honden van mij houden. Mijn vrouw heeft zelfs twee chihuahua’s, maar zij besloten dat ik hun ‘baas’ ben en komen me elke avond halen voor hun dagelijkse wandeling. Ik wacht altijd tot het wat donkerder is, want wat voor statement is het als een grote man met twee chihuahua’s rondloopt? Toch heb ik geen enkele behoefte aan een pitbull of een rottweiler.


Miguel Goede

12 views0 comments

コメント


bottom of page