top of page

Papiado di berdat no ta hana stoel pa sinta

Papiado di bèrdat no ta haña stoel pa sinta

DRAFT 2.0

18 mei 2022

De waarheidspreker krijgt geen stoel om erbij te gaan zitten, is een veel gebezigd spreekwoord op Curaçao.

Laatst hoorde ik een ex-politicus, ex-statenlid in een radioprogramma. Hij was prominent lid van zijn partij. Zat jarenlang in het centrum van de macht en heeft niet het verschil gemaakt. Integendeel, hij speelde een zeer dubieuze rol in de formatie van 2012. Stichte een stichting waar veel subsidie naartoe ging maar onduidelijk is wat de stichting ooit heeft gedaan. Ik herinner mij een lijst bij de failliete Girobank met namen van mensen die veel geld hadden geleend maar die niet hoefden af te lossen.

Als dit soort mensen met alle elan mogen komen vertellen wat er allemaal fout is en anders moet, illustreert dit voor mij hoe ver wij van huis zijn. Ja, het ambtelijk apparaat functioneert niet. Hoewel “even a broken watch is right twice a day”, en wij zijn een kleine samenleving, maar toch denk ik dan je soms beter niet meer op de praatstoel moet gaan zitten. Anders is het als er een vorm van spijtbetuiging is geweest.

Maar ja, dit zijn de privileges van de zevenvinker, de insider. Voor outsiders is het heel anders. En dit is één van de bronnen van onze ellende; een bijna niet te stuiten oprukkende armoede en criminaliteit.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page