top of page

Pandora Papers

Pandora Papers

DRAFT 1.0

7 oktober 2021

Wat zit in de doos van Pandora? Een bron van alle kwaad en ellende. Volgens de Grieksche mythologie zond Jupiter, om de mensen te straffen, een schoone vrouw, Pandora, naar de aarde met een doos, waarin zich alle menselijke kwalen bevonden. Roekeloos opende zij die doos, zodat voortaan allerlei ellende over de mens heen kwam.

De naam “Pandora Papers” impliceert dat er weinig goed zit in de papieren. Het zijn 11,9 miljoen gelekte bestanden van 14 wereldwijde zakelijke dienstverleners die ongeveer 29.000 kant-en-klare bedrijven en particuliere trusts hebben opgericht in niet alleen obscure belastingjurisdicties, maar ook in landen als Singapore, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten (Pandora Papers reporting team, 2021).

Het is niets nieuws. Eerder hadden wij “Panama Paper” en andere papers. Het gaat om politici, rijken, advocaten, artisten en sporters, etc. Ook toen was de verontwaardiging groot en daarna gebeurde er weinig. Volgens mij treedt alleen een minister in Ijsland af (Premier IJsland treedt af na onthulling Panama Papers, 2016). Het is ook niet illegaal maar immoreel. Het is even wachten of er ook mensen uit Curaçao erbij zijn betrokken, dat is bij alle voorgaande gevallen ook het geval geweest.

Wat is er immoreel aan? Het onttrekt belastingmiddelen aan samenlevingen die het hard nodig hebben om voor de samenleving te zorgen. Maar inmiddels is er een klimaat gecreëerd door de superrijken dat ze super helden zijn en zij de wereld gaan redden van de ondergang. Problemen die vaak door hun business models zijn geschapen. Maar wij applaudisseren en staan het toe (Giridharadas, 2020). Allen rijken als Buffett en Gates zijn onder de indruk van Piketty zijn stelling dat de rijken rijker worden, en vraagt voor het verhogen van de belastingdruk voor de rijken (Imbert, 2019).

Een gevolg zal zijn dat het OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) nog harder zal optreden tegen belastingparadijzen. In 1996 lanceerden OECO-landen hun initiatief voor schadelijke belastingpraktijken om internationale belastingontduiking tegen te gaan door transparantie en uitwisseling van informatie binnen en buiten de OECO te bevorderen.

Inmiddels is er een wijdverbreid wantrouwen tegen de financiële wereld, die de rijeken in de watte legt en de gewone man uitknijpt. Ik lees steeds meer dat dit een belangrijke voedingsbodem is voor de groei van cryptocurrency die de gevestigde financiële sector omzeild.

Kortom, ik denk dat er niets zal gebeuren.

References

Giridharadas, A. (2020, januari 20). Hoe de superrijken onze samenlevingen oplichten. Retrieved from www.facebook.com/watch: https://www.facebook.com/watch/?v=450557212489634

Imbert, F. (2019, February 25). Warren Buffett says the wealthy are ‘undertaxed’ compared with the rest of the US population. Retrieved from www.cnbc.com: https://www.cnbc.com/2019/02/25/warren-buffett-says-the-wealthy-are-undertaxed-compared-to-the-rest-of-the-us-population.html

Pandora Papers reporting team. (2021, October 5). Pandora Papers: A simple guide to the Pandora Papers leak. Retrieved from www.bbc.com: https://www.bbc.com/news/world-58780561

Premier IJsland treedt af na onthulling Panama Papers. (2016, april 15). Retrieved from nu.nl: https://www.nu.nl/panama-papers/4242021/premier-ijsland-treedt-af-onthullingen-panama-papers.html

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page