top of page

OverheidsNV�??s komen zichzelf tegen

OverheidsNV’s komen zichzelf tegen

DRAFT 2.0

25 maart 2022

Ik kwam mezelf tegen bij het voorbereiden van dit schrijven. Het gaat om het volgende artikel in het Antilliaans Dagblad: Governance van 20 ONV’s (Goede, 2015). Ik kan mij het slechts vaag herinneren, en ik kan het zo, met wat kleine wijzigingen weer publiceren. Dat is niet waar want de situatie is veel erger, omdat stilstaan is achteruitgang en omdat de pandemie alles heeft blootgelegd en versneld.

Ik kom op het onderwerp omdat ik de afgelopen dagen in de media heb vernomen dat de openbare bibliotheek dakloos is geworden. Het iconisch gebouw voeldoet niet langer. Dat de RvT bij FKP is weggewerkt. Dat het personeel bij het landslab ADC staakt omdat het de directie weg wil, omdat er grote verliezen zijn. Selikor krijgt na meer dan tien jaar eindelijk de beschikking over de inkomsten van de vaste afvalstoffenbelasting en is op zoek naar een nieuwe directeur.

Op de website van de adviseur corporate governance staat een lijst van de ONV’s (19) en de gelieerde entiteiten (40). Ik wilde ze één voor één afgaan, maar dan wordt het een lang schrijven. Er was een periode dat ik de directeur verzocht om een lijst van alle emails om onderzoek te kunnen doen. Natuurlijk nooit gekregen. Ik denk dat de man denkt dat ik handel zoek. Maar u kunt het ook zelf doen. Begin met de ONV’s, tik de naam van de organisatie in, in Google en plaats er de naam van een dagblad achter. Bijvoorbeeld, de luchtverkeersleiding DC-ANSP boekt in 2020 verlies (DC-ANSP boekt verlies in 2020, 2020).

PSB bank is aangekocht door het pensioenfonds APC en het romelt in de top. ABC buesbderijd worstelt als gevolg van geen belied top het gebied van openbaar vervoer. De nieuwe ambulance stichting rommelt ook, door onduidelijke leiding en rechtspositie van het personeel. De haven CPA zou de partneren met de haven van Rotterdam, maar dat is stil gelegd. Ik lees dat de nieuwe leden zijn benoemd in de RvT van de financieel vechtende om het hoofd boven water te houden SVB. Het zijn ook andere entiteiten de centrale bank, ACU, Giro, Ennia.

Nog een laatste geval de raffinaderij. Wij hebben al miljoenen en miljoenen opgemaakt om een nieuwe operator aan te trekken. Waarom is het niet gelukt? Wij kunnen mooie verhalen ophangen van veranderingen op de markt etc. Maar de werkelijkheid is we hadden één van de beste operators, die weg liep vanwege corruptie en de vakbonden hebben het raffinaderij kapot getorpedeerd. Dat zie ik ook nu weer een beetje gaan gebeuren bij het ADC.

De meeste van deze entiteiten ontstonden door verzelfstandiging als onderdeel van het neoliberalisme in de jaren negentig. Het idee was dat de markt ze zou dwingen tot efficiëntie. Ik ben nog op het onderwerp gepromoveerd, moet ik bekennen (Goede, 2005). Waar ging het echt fout? Bij de corporate governance. Het benoemen van de RvT en de RvB. Door het benoemen van Friends & Family met zeven vinkjes. De mensen die de organisatie moesten leiden, konden de boel drijvende houden, maar niet naar veilige succesvolle havens sturen.

References

DC-ANSP boekt verlies in 2020. (2020). Opgehaald van Antilliaans Dagblad: https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/25222-dc-ansp-boekt-verlies-in-2020

Goede, M. (2005). Groei en Fragmentatie van de overheid op de Nederlandse Antillen en Curacao; Organisatieontwikkeling bij verzelfstandigde.

Goede, M. (2015). Governance van 20 ONV's. Opgehaald van antilliaansdagblad.com: https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/lezers/11892-governance-van-20-onv-s

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Commentaires


bottom of page