top of page

Ora ken ku ta bira kiko ku ta e luga de bira kon ku ta

Ora ken ku ta bira kiko ku ta e luga de bira kon ku ta

DRAFT 2.0

8 juli 2022

Wanneer de geschiedenis van Curaçao na 101010 geschreven wordt,mogen deze uitspraak en Family & Friends niet ontbreken. Doel van dit schrijven is om hiervan een aantekening te maken. Het is echter ook actueel. Afgelopen week waren de directeuren van de overheidsNV’s in de Staten om uit te leggen dat hun terugzetten door de Balkenende-norm toe te passen groot onrecht is; de zoegnaamde discussie over her reguleren van de topinkomens. Ze zijn het wel eens met de norm maar die is niet goed berekend, het moet geen 260.000 per jaar zijn maar 500.000. En het moet een ontslagregeling zijn en een overgangsperiode van zeven jaar. Maar de wet ligt er al van 2016, dus die zeven jaren overgang zijn er dus al geweest. Deze mensen zijn totaal los van de werkelijkheid. Ze behoren tot de minder dan 1% van de bevolking die meer dan 10.000 per maand verdient. Niet alleen zijn de prestaties van de organisaties in erg indrukwekkend, maar er is ook geen visie en leiderschap. Geen enkele heeft een visie op het nieuwe tijdperk en hoe hun organisatie ons gaan stuwen naar dit nieuw tijdperk. Tuurlijk komt er steeds meer duurzame energie, maar vergelijk dat de ontwikkelingen op dat gebied op de BES eilanden.

De meeste directeuren zijn op zeer dubieuze wijze benoemd, met de nodige invloed van politieke partijen, toen hun voorgangers politiek zijn weggewerkt en daarna zich jaren lang hebben moeten verweren in de rechtszaal, gingen zij even genieten van hun nieuwe rijkdom. Toen aansprakelijkheid door de rechtbankwerd vastgesteld voor 300 miljoen gulden en meer, hebben ze ging vinger geroerd om dit geld terug te halen naar de NV’s van het volk. Zij zijn het vergeten en willen dat iedereen dat vergeet. Door hun absurde salarissen zijn ze zelf gaan geloven dat ze over uitzonderlijke kwaliteiten beschikken, maar het tegendeel blijkt. Het zijn zogenaamd onze best opgeleide mensen en van hun zouden de oplossingen moeten komen voor de energietransitie, klimaat crisis, ontwikkelen van nieuwe economische sectoren, ongelijkheid, cybersecurity, om maar een paar te noemen. Dit ze zijn de top van de zevenvinkers van Curaçao, die elkaar alleen op zoekt en vindt als ze in zak dreigen te worden getroffen. En het gaat niet om deze topinkomens alleen, de hele samenleving zit zo in elkaar. Wij vergeten snel, kijk nog eens naar de vonnissen van BZV, Ennia, directeur CBCS, dochter van minister. Behalve de topsport wereld, zie de Little league die nog altijd blijft winnen internationaal.

In theorie zijn deze directeuren de grootste klanten die je kunt hebben als consultant, maar Ik maak mij geen illusies want ik heb bijna niets aan ze verdient, een enkeling stuurde een commissaris naar onze Masterclass Corporate Governance.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page