top of page

Nu het nog kan

Nu het nog kan

DRAFT 2.0

18 juli 2022

Dit is de titel van een boek (Extinction Rebellion Nederland, 2020) dat ik cadeau kreeg, via de post, uit het noorden van Nederland van JustLutty van den Berg. Ze vond dat ik het moest lezen. Het is één geheel van meer dan dertig kleine verhalen van evenzoveel auteurs. Het is niet eerlijk om een paar eruit te liggen, maar tocht: Kate Raworth, Jan Rotmans, Jan Terlouw. Het gaat over de klimaatcrisis en is eigenlijk een optimistisch verhaal, want de titel stelt dat wij er nu nog iets aan kunnen doen. Dat is maar de vraag en te hopen. Zeker op een dag waarop landen als Nederland een noodmaatregelen afkondigen van wege de extreme hitte. De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse in voor het eerst in de historie afgelast en de bossen in Europa, waaronder in Portugal en Frankrijk, in brand staan, net als de bosbranden in 2020 in het oerwoud in Brazilië.

Ernst-Jan Kuiper stelt dat het voor hem als onderzoeker steeds moeilijker wordt emotionele afstand te behouden. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat het klimaat verandert door de mens sinds het begin de industriële revolutie. Maar dat er nog steeds klimaatsceptici zijn die dit ontkennen. Dit terwijl wij een aantal cruciale omslagpunten van het klimaatsysteem naderen. Het gaat met name om het smelten van enkele ijspartijen. Wanneer dat gebeurt zal de zeespiegel verder stijgen. En toch is er, ondanks alle internationale bijeenkomsten, geen significante verandering. Zelfs bij het halen van de afgesproken doelen zal de temperatuur op aarde 2 tot 3 graden stijgen. Ook Nederland haalt de doelen niet. Slechts 7,4% was in 2018 afkomstig van hernieuwbare bronnen. (Voor Curaçao is dat ruim 30% in 2019.

Wij doen business as usual, maar wij zitten op ramkoers. “De kans om catastrofale klimaatverandering af te wenden wordt razendsnel kleiner. Het is tijd voor radicale verandering.” Maar op Curaçao zijn wij ons van geen kwaad bewust: Nada no ta pasando, zong Dibo D in 2019; Ku pasenshi bo gana gloria (Dibo D, 2019).

References

Extinction Rebellion Nederland. (2020). Nu het nog kan. Bezige Bij.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page