top of page

Notabelen zorgen goed voor zichzelf

Notabelen zorgen goed voor zichzelf

DRAFT 3.0

1 juni 2023

Ik ontvang op 29 mei 2023 twee berichten tegelijk. De eerste gaat over de armoede op Curaçao. Het zijn cijfers van het CBS. Het bestaansminimum is gestegen. Inflatie is vast een belangrijke verklarende factor voor deze stijging. Een alleenstaande moeder met twee kinderen heeft nu Naf. 2.393,- nodig in plaats van Naf. 2.229,00.

16.872 huishoudens leven nu in armoede (onder de armoedegrens). Meer 45.000 inwoners leven in armoede. Niet gedocumenteerde vreemdelingen niet meegerekend. Het gaat om 46.647 van 148.925 inwoners van het eiland en dat is 31,3 %. En volgens mij is in werkelijkheid eerder 50 tot 60%. En ook de emigratie drukt het cijfer behoorlijk.

Dan sla ik de krant open en lees dat de ministers de limiet van de creditcard voor het reizen op $25.000 (Naf. 45.000) hebben gesteld (Betaalpas 25.000 USD voor reizende ministers, 2023). Dit in de context dat weer een groot aantal ministers en politici in het buitenland vertoeven. In korte tijd bezochten ministers Dubai twee keer. Nagenoeg alle mannelijke ministers bezochten de Miss Curaçao verkiezing in de meest exotische pakken met een grote grijns en bekroonde ze de missen. Het is gewoon zichtbaar (hidden in plain sight) dat politici de tijd van hun leven hebben. Ik hoorde laatst een journalist vertellen hoe dik ze worden van het eten. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat men ook dik kan worden van onregelmatig eten, geen tijd om te sporten en stress. Maar het valt mij altijd op dat Nederlandse politici daar aanzienlijk minder last van schijnen te hebben.

Het is evident dat de bevolking verarmt en vertrekt naar onder andere Nederland en Bonaire. Terwijl de regering twee jaar geleden begon met een document dat in de titel stelde dat het nu de beurt is van het volk. Dat is duidelijk niet het geval en toch houdt de bevolking zich koest, zelfs op 30 mei. En volgens een survey over de politieke stemming schijnt de kiezer het kabinet niet algeheel af te keuren.

Wij zijn een volk van makke schapen (pueblo mansu). En wij hebben een echt begripvolle staatssecretaris die niets wil opleggen want dat zal volgens haar niet werken. Maar er is geen enkele visie waar wij naar toegaan als land en is het toerisme een totale wildgroei.

References

Betaalpas 25.000 USD voor reizende ministers. (2023, mei 29). Antillians Dagblad, p. 1.

1 view0 comments

Comments


bottom of page