top of page

Nederland moet zich meer bemoeien

Nederland moet zich meer bemoeien

DRAFT 3.0

2 februari 2023

De titel verwijs naar en interview van de afgewaaide voorzitter van het Commissie Financieel Toezicht, Prof. Raymond Gradus in het Financieel Dagblad (van der Boon & Cor, 2023). (Natuurlijk trok het mijn aandacht omdat ik hem laatst nog heb ontmoet op zijn afscheidsluch op 19 januari 2023.) Hij stelt dat Nederland meer moet doen om de corruptie hier te bestrijden. Ik kom er op terug. Eerst wil ik verder lezen in het VN.

“Permafrostpaniek; Van nucleair afval tot onbekende virussen: wat er boven komt nu de ijskappen smelten”. De titel spreek letterlijk boekdelen. De auteur, Kuijpers, verwijst op een ‘dat zien wij dan wel mentaliteit.’ Het is wettelijk zo dat de vervuiler moet betalen voor het opruimen van het nucleaire afval, maar toch wordt er gesteggeld en worden de onderzeeboten en andere containers op gelapt. De burenlanden maken zich zorgen want de Russen zijn niet transparant en er zal dus geen signaal komen wanneer het fout dreigt te gaan (Vrij Nederland, 2022).

Dit soort zaken lijken bij ons niet te spelen, maar ik zie een overeenkomsten met ons asfaltmeer. Dat ligt daar al vanaf de jaren veertig van de vorige eeuw. Wat ik begrijp heeft de Shell de verplichting om die troep op te ruimen afgekocht voor één gulden en een raffinaderij, die later werd verhuurd aan de Venezolaanse olie staatsmaatschappij. Ook hier maakt niemand zich echt druk om het opruimen. Even was er een maatschappij die bezig was, het gebeurde zelfs een tragisch bedrijfsongeval, maar al jaren horen wij er niets meer van (Kopzorgen asfaltmeer, 2022).

Terug naar Gradus. Feit is dat er de corruptie een halt toegeroepen moet worden. Lokaal doen wij ook op dit punt niets of nagenoeg niets. Het integriteitsbureau staat volgens mijn niet eens in het landspakket―het formele kader ligt al hjaren klaar maar er is zogenaamd geen geld voor―en helaas slaat de stichting Kòrsou Transparente geen deuk in een pakje boter. Terwijl andere srichtingen gewoon een verdienmodel lijken te zijn. Dit terwijl het juist de corruptie is die de (economische) ontwikkeling in de weg staat; zie de perikelen ron het heropenen van de raffinaderij. Maar vandaag vaart de koninklijke stoomboot de Annabaai binnen en de koning draagt tegenwoordig ook een baard, maar zelfs de mogelijke cadeautje zetten geen zoden aan de dijk. Wij moeten het hebben van gezamenlijke visie, leiderschap, betrokkenheid en actie.

References

Kopzorgen asfaltmeer. (2022, dcember 27). Retrieved from antilliaansdagblad.com: https://antilliaansdagblad.com/nieuws-menu/26890-kopzorgen-asfaltmeer

van der Boon, V., & Cor, d. (2023, januari 30). Nederland moet zich meer bemoeien met voormalige Antillen. Retrieved from fd.nl: https://fd.nl/economie/1465945/nederland-moet-zich-meer-bemoeien-met-voormalige-antillen

Vrij Nederland. (2022). (09, Ed.) Vrij Nederland, 83.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page