top of page

Mindset 1.0

Voor de zoveelste keer is het internet plat in Mc Cafe Salinja. Men begrijpt misschien inmiddels wel dat men niet alleen voor de koffie komt, maar toch. Er is geen internet. Ik beschik dit keer wel gelijk over de krant. Het is niet echt druk. Het is tien uur en over een uur moet ik verder naar een verjaardag. In het AD van dinsdag 26 maart 2013 staat hoe Eman, de premier van Aruba, aan de universiteit van Delft vertelt hoe hij Aruba voor 2020 groen zal maken. Ik moet denken aan de speech van premier Hodge van Curacao, enkele weken geleden in die zelfde zaal, tijdens zijn kennismakingreis naar Nederland. Zijn verhaal was duidelijk minder visionair en inspirerend. Verder meldt de kant dat in Aruba de docenten een workshop volgen over duurzaamheid. De perceptie is duidelijk: op Aruba draait het naar 3.0 en Curacao dreigt af te glijden naar 1.0.

3.0 leeft wel op Facebook in Curacao. Geert Huisman post een artikel over hoe een bushalte een virtuele supermarkt is. Je bestelt met je smartphone en de boodschappen worden thuis bezorgd. (http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2021064/How-buy-groceries-virtual-supermarket--train-platform.html) Lernnerth Angela (Nederland) reageert op mijn blog van gisteren over de mindset 3.0. Hij stelt dat om die mindset te verspreiden de leiders eerst de mindset moeten verwerven en deze moeten uitdragen aan hun collegae. Orlando Meuens (Wassenaar) post een aantal TEDx opnames over de toekomst. (http://www.ted.com/playlists/85/what_does_the_future_look_like.html?source=facebook#.UVGP7hp_uD9.facebook) Hans Bicker meldt dat die supermarkt de snel gaat. Ik vertel hem dat Africa van geen telefoon naar cellphone is gegaan. Darren Arnell (Delft) werkt hard aan de voorbereidingen van de conferentie CC3.0 (Curacao 3.0) dat op 16 augustus 2013 op Curacao gehouden zal worden. Je hoopt dat het niet zo als gebruikelijk bij blablabla blijft.

Dan meldt Omayra Leeflang op haar Facebook dat de Minister van Sociale Zaken zaterdag tijdens een massa partijbijeenkomst eigenhandig een partijgenote uit het partij gebouw van de PS heeft gezet. Hij liet zich daarbij bijstaan door drie andere mannelijke collegae. Ik blader verder in het AD en zie een ingezonden stuk van de bedoelde medewerkerster waarin ze gedetailleerd uitleg wat er is voorgevallen. Ik denk bij me zelf: we zitten midden in een crisis. Er worden maatregelen genomen. De rafinaderij gaat misschien weg in 2019. In dat jaar houdt ook de offshore op te bestaan. De politiek heeft geen visie en zeker geen visie 3.0 en zijn bezig met ordinaire gevechten die horen bij 1.0. Je krijgt het gevoel dat we het niet gaan redden. Runny Calmera die op Sint Maarten een klus heeft maakt zich zorgen over het politieke kabinet dat nu is aangekodigd.

Ik denk weer aan de mindset. Hoe kan ik het verschil uitleggen:

2.0 vs 3.0

Hiërarchie - Netwerken

Materieel - Immaterieel

Extremen - Gebalanceerd

Greed - Share

Gadgets - Smartphone

Bestaande oplossingen - Nieuwe oplossingen

Employment - Employebility

Conservatief - Progressief

Haat - Liefde

1 view0 comments

Comments


bottom of page