Minachting
DRAFT 3.0
19 februari 2023
Morgen is de Gran Marcha van carnaval. Misschien kom ik later ook op dat onderwerp. Vandaag wil ik het hebben over minachting. Marten gebruikte dat woord de laatste paar dagen een paar keer om onze handel en wandel te duiden. En ik begrijp wat hij bedoelt. Dan ga je op letten.
Caribbean Petroleum Refinery gaf een dag of twee terug eindelijk een persconferentie. Het zijn Venezolanen die volgens mij vrij duidelijk in de Verenigde Staten wonen. Voor de duidelijkheid: het proces rond het aantrekken van een partner voor de raffinaderij is besmet en had al beëindigd moeten zijn. En of een raffinaderij richting de toekomst wel een goed idee is? Dat terzijde.
Al tijdens de persconferentie worden de mannen, in het bijzonder één, geduid als arrogant. Het is een duiding waar ik in het algemeen niets mee kan. Wat is arrogant? Ik heb maar iets opgezocht: “Iemand die arrogant is, is zo overtuigd van zichzelf en zijn kunnen dat die persoon zichzelf boven de ander stelt.” De man stelt inderdaad dat CPR de beste ingenieurs en andere deskundigen betrokken heeft bij hun werkzaamheden―dat sluit niet uit dat er vervalsing heeft plaatsgevonden, zeg ik. Hij voert aan dat hij zelf aan vijf universiteiten in vijf verschillende landen een post-academische opleiding heeft gevolgd. Als dat een feit is, is het arrogant? Ik heb geen behoefte om deze gasten te verdedigen, dat proberen ze zelf wel.
Dan hoor ik iemand in de media, bij herhaling stellen, dat als de man zo goed is waarom werkt hij niet bij Shell, Exxon, Chevron of één van die andere grote maatschappijen. Dit is een enorme minachting voor de man in kwestie maar voor iedereen die niet voor een degelijke maatschappij in het buitenland werkt. Impliciet is de boodschap dat iemand die in Venezuela of Curaçao werkt geen topper is want anders zou die in het buitenland werken. Of mag ik die uitdrukking niet zo opvatten?
Maar even terug. Wie zijn deze Venezolanen? Het zijn ex-toppers van PDVSA. PDVSA was tot 2013 één van de beste bedrijven ter wereld (Ramírez, 2021). Het kan niet anders dat dit zo was omdat PDVSA top mensen had, die nu zijn gevlucht naar onder anderen de Verenigde Staten.
Maar er steekt volgens mij meer achter. Wij op het eiland hebben enorme minachting voor iedereen uit de regio. Dat heeft mogelijk te maken omdat wij misschien, tot de jaren tachtig, een voorsprong hadden op de regio. Deze minachting is dynamisch, vroeger waren het de mensen van de Britse eilanden, Portugezen en Surinamers, daarna de Dominicanen, toen de Haïtianen en de Jamaicanen, van de Colombianen hadden wij lange tijd geen hoge pet op, net als de Portugezen. In de tussentijd worden die op handen gedragen en zit nu de Venezolaan in het verdomhoekje, waar eens hij op een voetstuk werd geplaatst. Het is deze minachting―onderbuik gevoelens―die maken dat wij uitsluiten dat een Venezolaan kan stellen dat hij een top ingenieur is en waarom wij met verve ons standpunt verdedigen dat de grenzen met dit volk gesloten moeten blijven.
Ondertussen behoren wij tot de armsten in het Koninkrijk en zijn vele eilanden in de regio aan het stijgen en wij hard aan het vallen. Velen van hier hebben al ons eiland verlaten. En morgen vieren al deze ethnische groepen samen met ons, en zij die even over zijn gekomen, carnaval. Wake up! Zoals Yves Cooper tegenwoordig afsluit: Even goede vrienden.
References
Ramírez, R. (2021, November 8). The Venezuelan Oil Industry Collapse: Economic, Social and Political Implications. Retrieved from www.iai.it: https://www.iai.it/en/pubblicazioni/venezuelan-oil-industry-collapse-economic-social-and-political-implications
Miguel Goede
Commentaires