top of page

Mijnheer de politieagent, Shon polis

Mijnheer de politieagent, Shon polis

DRAFT 1.0

26 juni 2021

De legendarische zanger en componist Rudy Plaate heeft twee liedjes over de politie. “Shon polis” heeft een kind het gemunt op de politie die op straat straathonden doodschiet. “Respeta polis“richt zich tot de burgers, respecteer de politie en hij zal ons ook respecteren.

Inmiddels hebben miljoenen mensen over de hele wereld het filmpje gezien hoe een politieman een toen niet zo bekende rapper een mep verkoop dat zijn hoofd deed spinnen.

Sommigen zijn blij dat de naam van het eiland de wereld rond gaat. Sta daarbij stil; toerisme is de enige economische sector die na vaccinatie van de bevolking een kans heeft om terug te komen.

De eerste reacties op het incident waren positief over het optreden van de politie want een rapper kan de politie toch niet zomaar beledigen? De klap zal hem wel leren. De politie moet schoften niet met fluwelen handschoenen aanpakken. En in Nederland doen ze veel ergere dingen.

Ik kreeg gelijk associaties met het geval van George Floyd in de VS en de Arubaan Mitch Henriquez. Ik kreeg gelijk het gevoel van police brutality.

Wat is mijn punt? De politie is de sterke arm van de staat. Hij is de belichaming van de het geweldsmonopolie van de staat. Dat geweld kan hij aanwenden als de situatie dat vergt maar is ingekaderd door de wet en in zijn geweldsinstructie. Het optreden van de politie moet deëscalerend zijn en geweld moet de laatste optie zijn. De politie heeft verschillende opties: de klop, pepperspray, zijn vuurwapen en zijn eigen fysiek. Mijn probleem is dat de politie erg primair reageerde en als persoon reageerde en niet als politie. Ik moest denken aan de analyse van terreur van de schaamte van Aart Broek (Broek, 2008).

Ik kan de politieman best begrijpen dat hij zich diep beledigt voelde. Wat mijn zorgen baarde is dat vele mensen die beter moeten weten geweld goedkeuren. In onze samenleving die geteisterd wordt door geweld, met name huiselijk geweld, is dat zorgelijk. Zo werd het optreden niet afgekeurd door de korpsleiding, de minister van Justitie of de politievakbond (Politie heeft niets verkeerd gedaan bij Hato incident rapper, 2021). Ook van de vrouwenorganisatie is volgens mij niets vernomen, terwijl zij al jaren strijden tegen geweld tegen vrouwen en het seksisme van de politie bij het behandelen van vrouwen die een klacht indienen. Mijn zorgen zijn alleen maar groter geworden nu wij enkele dagen verder over zijn gegaan tot de orde van de dag. Om de context verder te duiden niet zo lang geleden verkocht een vrouwelijk lid van het parlement een vrouwelijk collega al een dergelijke klap staande de vergadering. Ze is daarvoor ook veroordeeld. Wij zitten met een politieapparaat die de smet draagt dat 600 kg harddrugs spoorloos is verdwenen. Politiemannen betrokken zijn bij drugs- en mensenhandel. Dat politiemannen in beslag genomen geld in een pot voor de koffie sparen.

Mijn punt is dat wij een groot probleem hebben met geweld en het is zo gewoon dat wij het niet in de gaten hebben.

References

Broek, A. (2008). De terreur van schaamte; Brandstof voor agressie. Knipscheer.

Politie heeft niets verkeerd gedaan bij Hato incident rapper. (2021, juni 18). Opgehaald van curacao.nu: https://curacao.nu/politie-heeft-niets-verkeerd-gedaan-bij-hato-incident-rapper/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page