top of page

Menselijkheid en tumba

Menselijkheid en tumba

DRAFT 3.0

30 januari 2023

De mens is een sociaal dier. Na twee jaar pandemie is de behoefte aan een feest als het Tumba Festival―voor velen het hoogtepunt van onze carnavalsviering―begrijpelijk. Het festival staat te boek als de oudste in zijn soort en onafgebroken jaarlijks georganiseerd―met uitzondering van de pandemie―, zeker in deze regio.

Het festival is de beste graadmeter van alles wat onze bevolking aangaat en hoe wij met onze mensen om gaan. Een hele grote groep van de bevolking is direct en indirect bij betrokken. Zelfs mensen die zeggen niets met het festival op te hebben, hebben het over het festival in andere zin. Eerst wat triviale opmerkingen, open deuren. 48 inschrijvingen is laag, misschien historisch laag. Toch moesten er drie classificatie dagen gehouden worden om dertig finalisten te kiezen. Wij weten al jaren dat dertig finalisten erg veel is. De organisatiegraad was laag. De kopstukken, inclusief de ceremoniemeester, gaan al decennia mee. Menigeen heeft zijn afscheid al meerdere malen aangekondigd maar verschijnt weer ieder jaar. Vaak begon men het programma van de respectievelijke avond te laat en eindigde men te laat. Volgens mij is zaterdag het record van laat eindigen verbroken, halfzes in de ochtend. Het is algemeen bekend dat het fetival lang moet duren, niet omdat de bezoekers dat zo fijn vinden, maar omdat de consumptie bij kiosken dan veel hoger is. Althans dat denkt men.

Er was weinig kritiek dus moet ik aan nemen dat wij dit normaal vinden. Maar volgens alle maatstaven is mensen zeven tot tien uren, vier dagen lang, vast te proberen te leggen, bij de beesten af. Het is ongezond en is van invloed op alles op het eiland, maar ook elders in de wereld, waar met het festival volgt via het internet. Dit is het effect van als men profit boven people stelt. Het festival leert ons hoe in de huidige samenleving wij denken over mensen en geld. Veel plezier verder.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page