top of page

Lieve staatssecretaris

Lieve staatssecretaris

DRAFT 2.0

8 februari 2022-02-06

Ik moest denken aan de titel van het boek van de schrijfster Sonia Garmers, “Lieve Koningin, hierbij stuur ik u mijn dochter.” Ik moet denken aan de twee brieven. De brief van vrienden van Curaçao aan premier Rutte (Prominenten doen oproep aan Rutte over Antillen, 2021) en de recente brief van de gezamenlijke schoolbesturen aan de nieuwe staatssecretaris van koninkrijksrelaties, zonder de eigen minister te informeren (Minister en schoolbesturen al langer in de clinch, 2022).

Governance is besturen op basis van waarden en normen, gestold is instituties, structuren, regels en procedures. Het is een porseleinen kast waar men niet als een olifant in tekeer kan gaan. Zo’n brief van schoolbesturen aan een staatssecretaris gaat voorbij aan alle structuren en kan daarom niet behandeld worden. Men had net zo goed de brief naar de koning kunnen sturen. Wij zijn een autonoom eiland dat zelf verantwoordelijk is voor het onderwijs. De minister van onderwijs is democratische gelegitimeerd. De schoolbesturen moeten bij de Staten zijn met hun zorgen. Maar het is een trend dat men maar brieven schrijft naar wie dan ook; stuur maar een brief naar “Pueblo na palabra.” Het punt is dat zo’n brief niets oplost maar nu de vertrouwenscrisis tussen de minister en de schoolbesturen heeft vergroot. Het is nu nog moeilijker geworden om iets in het onderwijs te bereiken. Verder vraag ik mij af of de schoolbesturen zich hebben afgevraagd of zij zelf geen onderdeel zijn van het probleem. Het is zorgelijk dat uitgerekend in het onderwijs, die de toekomstige generatie voorbereidt, men geen gevoel heeft voor governance.

Ik ben zelf redelijk radicaal ingesteld. Mijn uitgangspunt is wel, dat als men structuren afkraakt men wel een alternatief moet bieden of dat wij beter af zijn zonder structuur. En dat zie ik nu niet. Ik heb wel het gevoel dat wij beter af zijn met wat minder schoolbesturen.

Bibliography

Minister en schoolbesturen al langer in de clinch. (2022, February 2). Opgehaald van Antilliaans Dagblad: https://antilliaansdagblad.com/en/nieuws-menu/25134-minister-en-schoolbesturen-al-langer-in-de-clinch

Prominenten doen oproep aan Rutte over Antillen. (2021, juni 28). Opgehaald van De Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1852032634/prominenten-doen-oproep-aan-rutte-over-antillen

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page