top of page

Kwaliteit

Kwaliteit

DRAFT 2.0

27 januari 2022

Kwaliteit is het geheel van eigenschappen en kenmerken van een product of dienst dat van belang is voor het voldoen aan vastgestelde of vanzelfsprekende behoeften. Het gaat dus om producten en diensten en het voldoen aan gestelde eisen. Sommige landen zijn bijna synoniem van kwaliteit; Duitsland, Zwitserland, Engeland, Zweden, Canada, Japan (Desjardins, 2017).

Hoe staat het met de kwaliteit van onze producten en service? Hoe staat het in vergelijking met anderen? Neem nu onze wegen en de bermen. Het straalt alles uit, behalve kwaliteit. Kijk nu naar de kwaliteit van onze belastingdienst en ontvanger. Het onderwijs.

De dienstverlening bij bevolkingsbureau en bureau rijbewijzen is goed. Een aantal jaren terug was het keuringslokaal het beste. Door onbekende redenen was het teruggevallen tot het niveau van één van de slechtste loketten. Deze week kondigde de minister aan dat het weer online een afspraak gemaakt kan worden, maar het is niet meer wat het vroeger was; toen kreeg je een uitnodiging om je auto te komen keuren in de brievenbus. Dat brengt ons op een apart onderwerp; wij kunnen kwaliteit niet handhaven, wij kunnen zaken niet onderhouden.

Maar er zijn ook plekken waar de kwaliteit goed is en met een beetje meer inspanning verder kan verbeteren. Neem nu het ziekenhuis CMC. Daar maak je een afspraak en alles voldoet aan de eisen. Er zijn twee punten van zorgen. Je moet wel heel veel mensen spreken: de portier, een vrijwilliger, de bali-medewerker, een vrijwilliger, een andere bali, dan de mensen in de test en weer de portier. Een tweede punt van zorg is, is dat deze kwaliteit niet betaalbaar lijkt te zijn.

Mijn punt is dat kwaliteit een cultuur is, het is een mindset van voldoen aan eisen en verwachtingen van de klant op een constante basis. Om dat te kunnen moeten mensen goed gevormd, opgeleid en getraind zijn. Het gaan om intrinsieke motivatie van de persoon en extrinsieke motivatie door de organisatie. Ik denk dat het ons niet lukt omdat wij niet zo worden gevormd. Voor het verwerven van vele banen is kwaliteit niet doorslaggevend. Correct me if I am wrong.

References

Desjardins, J. (2017, October 20). The World’s Most Respected ‘Made In’ Labels. Retrieved from www.visualcapitalist.com: https://www.visualcapitalist.com/respected-made-in-labels-country/

Dr. Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page