top of page

Kambia e sistema

Mindset 2.0

Op het eiland denkt men nog steeds in termen van ontwerpen, eventueel testen en daarna implementeren. Zo denk je als je bijvoorbeeld een rafinaderij bouwt. Software ontwikkel je anders. Je bouwt gelijk een eerste versie en je gaat continue verbeteren. Dat is het verschil tussen 2.0 en 3.0.

Zo hebben we nog andere door de tijd achterhaalde misvattingen. We denken dat we een nieuwe mindset creeren door nieuwbouw. Velen denken dat een nieuw ziekenhuis zal leiden tot verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Dat dacht men ook toen men de nieuwe gevangenis bouwde enkele jaren geleden. Dat is niet gebleken. Maar toch volharden wij. Het is deze zelfde mindset die heeft geleid tot de ontbinding van de Nederlandse Antillen. Door het veranderen van de structuur zou er automatisch een nieuw en beter land Curaçao ontstaan. Dat is nog niet het geval. Maar het is nog niet genoeg. Nu denkt men een betere politicus te krijgen door het kiesstelsel te veranderen. Een betere begroting door het Cft te vervangen door het in stellen van een begrotingskamer. Een betere Centrale Bank door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten te splitsen. En ook een beter ambtelijk apparaat door een nieuw kantoor te bouwen.

Dit is niet nieuw. Eens dacht men dat sociale problemen op te lossen waren door volkswoningen. Dat is niet helemaal gebleken. Hetzelfde gevoel heb ik ook bij sommige van de retondes die de laatste jaren zijn gebouwd. Met name de landscaping. Binnen enkele dagen vallen de bomen en lantaarnpalen om en niemand zet ze ooit weer recht.

Verandering gaat meestal van binnen naar buiten. Eerst de mindset veranderen en daarna zaken om je heen. En wie de wereld wil verbeteren moet bij zichzelf beginnen. Het gaat iets dieper dan een pak en stropdas aanschaffen. Ersilia Delanoy plaatste op 11 april 2013 het volgende citaat op haar Facebook wall:

Gary Zukav

"You reshape the world by reshaping yourself. The question is not how to change others, but how to change yourself." ~Gary Zukav & Linda Francis

Ik moest vandaag denken aan Chris Engels. Hij bracht internet op het eiland door zijn bedrijf Curanet te starten, samen met zijn partners. Het bedrijf bestaat niet meer, maar dat terzijde. Chris vertelde dat hij geen investeerders kon vinden, in de jaren negentig. Men voorspelde dat er geen markt was voor internet. Maar Chris is 3.0. Mede dankzij hem hadden we toen reeds al internet. Van Chris leren we: visie, geloof in jezelf, beginnen, doen, blijf geloven en doorzetten.

Dus hou op met systemen veranderen en nieuwe gebouwen bouwen in plaats van te reflecteren en een nieuwe mindset te creeren.

0 views0 comments

Comments


bottom of page