top of page

is Nederland een wasserij?

DNB houdt Oekraïens en Russisch witwassen via Nederland in de gaten

06/03/14, 16:01 − bron: Redactie/ANP

© epa. De verdreven Oekraïense president Janoekovitsj en president Poetin

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt scherp in de gaten of er bij geldstromen vanuit Oekraïne en Rusland sprake is van witwassen. Gezien de ontwikkelingen in die landen heeft de financieel toezichthouder deze geldstromen bij trustkantoren momenteel 'extra in het vizier', zo liet een woordvoerder van DNB vandaag weten. .

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meldde gisteren al aan de Tweede Kamer dat wordt onderzocht of er Oekraïense vermogens in Nederland zijn geparkeerd die door corruptie of illegale praktijken zijn verkregen. Volgens de minister zijn er bij de politie al meldingen binnengekomen over geld uit Oekraïne dat mogelijk door corruptie is verkregen en via Nederland moest worden weggesluisd.

Buiten het onderzoek naar dergelijke geldstromen is voor DNB ook een uitvoerende taak weggelegd bij de in Brussel besloten bevriezing van de financiële tegoeden van 18 Oekraïners, onder wie de verdreven president Viktor Janoekovitsj, oud-premier Mykola Azarov en hun zonen. DNB brengt de Europese sanctie onder de aandacht bij alle banken in Nederland.

De banken moeten vervolgens zelf kijken of zij tegoeden op naam van de betreffende personen hebben uitstaan, vertelt de zegsman van DNB. Als dit het geval blijkt, moeten zij dit melden aan DNB en zijn zij verplicht alle financiële dienstverlening aan deze klanten tijdelijk te staken. Dit betekent dat de betreffende Oekraïners geen geld meer kunnen overboeken of opnemen, en dat ook beleggingen voorlopig niet verzilverd kunnen worden.

Populaire belastingroute

Vorige week eisten Oekraïense anti-corruptiegroepen bevriezing van de 'Nederlandse' bankrekeningen van de zoon van Vitkor Janoekovitsj. De Nederlandse belastingroute wordt vaker gebruikt door de Oekraiense machthebbers. Zo maken zakenvrienden van Janoekovitsj sinds afgelopen zomer gebruik van een Nederlandse en Britse brievenbusmaatschappij waarmee de winsten van geprivatiseerde staatsbedrijven buiten bereik van hun belastingdienst kunnen worden gehouden.

Alexander Janoekovitsj, van origine tandarts, trekt via een Nederlandse belastingroute en Zwitserse bedrijven aan de touwtjes bij mijnbouw- en wijnbouwbedrijven in zijn geboorteland. Zo bottelt hij enorme hoeveelheden zogeheten Krim-champagne en bezit hij een jachthaven op de Krim. Zijn bedrijven Mako Holding en Artvin Holding werden op 17 oktober 2011 in Den Haag gevestigd.

Het vermogen van de presidentszoon wordt door Forbes Magazine geraamd op 510 miljoen dollar, een bedrag dat volgens het zakentijdschrift in drie jaar geleden nog 7 miljoen zou hebben bedragen. Nadat zijn vader Viktor tot machtigste man van de Oekraïne werd gekozen, zou diens rijkdom in drie jaar tijd met 7285 procent zijn aangezwollen. De presidentszoon runde naast zijn eigen bedrijven tevens de Ukrainian Bank of Development. .

0 views0 comments

Kommentare


bottom of page