top of page

Integriteit

Integriteit

DRAFT 2.0

13 juli 2022

Weet niet waarom, maar vandaag staat het woord ‘integriteit’ weer op de lijst. Ik check voor de zekerheid en zie dat ik al vele malen hierover heb geschreven en vraag mij af wat voor nieuws er hierover nog valt te melden. Ik heb eerder gewezen dat het in het regeerakkoord en –programma staat van dit kabinet. Jaren Terug heeft Amnesty International een onderzoek gedaan over onze integriteit. Recent heeft de Ombudsman weer gemeld dat de regering hem niet antwoordt. Rapporten van de rekenkamer worden genegeerd. Er liggen legio vonnissen. Er zijn proefschriften over het onderwerp geschreven. Inmiddels wordt ook geroepen dat de pilaar van het rechtssysteem scheuren vertoont.

Voor mij is het tegenovergestelde van integriteit, corruptie en heeft het alles te maken met het gebrek aan good governance. Good governance en corruptie gaan niet samen. Zonder governance zal er geen progressie zijn, dat is de afgelopen twintig jaar al voldoende gebleken. Wij hebben geen MRI in een splinter nieuw ziekenhuis, het rommel al een tijdje in en rond het labratorium, er zijn onvoldoende vuilnistrucks, geen ambulances in een verwoeste organisaie, politiewagens, het gebouw van de bibliotheek is verloren gegaan, het ICT van de gevangenis is gehackt. Eerder was de stichting sport –Sedreko- opgeheven. de wegen zijn niet meer onderhouden, leegstand van overheidsgebouwen, duur gehuurde gebouwen hebben lekkages en schimmels, om maar een paar zaken te noemen.

Er wordt onvoldoende gereflecteerd. Zouden wij dat doen dan zouden wij zien dat wij erg egocentrisch zijn en weinig gevoel hebben voor de ander en het algemeen belang. Dat blijkt uit de verslaving van de hoge dames en heren aan dure dienstreizen (snoepreisjes) en het gedrag van de directeuren die de Balkenendenorm iets oneerlijks vinden.

Ik had verwacht dat de integriteitskamer opgenomen zou worden in het landspakket, want het wordt maar niet geïmplementeerd, terwijl de wet, volgens mij, reeds is aangenomen. En ja, ook Nederland worstelt met integriteit, zo haalt het nieuws dat een tien jaar geleden voor corruptie veroordeelde Limburgse politicus weer terug is als wethouder.

Miguel Goede

0 views0 comments

Comments


bottom of page