top of page

Hollywood voorspelt en vormt de toekomst

Hollywood voorspelt en vormt de toekomst

DRAFT 3.0

16 juli 2023

Het is opmerkelijk hoe Hollywood vaak een glimp van de toekomst lijkt op te vangen en deze vervolgens op het witte doek tot leven brengt. 13 juli zijn wij naar de nieuwe Mission Impossible-film geweest. Een zeer vermakelijke film die ik zeker aanrad. Je merkt niet eens dat het een behoorlijk lange film is. Maar waar ik het over wil hebben, is het volgende: zelfs deze film gaat over een Artificial Intelligence-systeem dat zich losmaakt van de mensheid en de wereld wil domineren, en een kleine groep mensen moet het ergste voorkomen. Het valt me op dat dit gegeven steeds vaker voorkomt in Hollywoodscripts. Dit doet mij geloven dat we in de toekomst rekening moeten houden met iets dergelijks, zij het misschien op beperkte schaal.

Hollywood heeft vaak een voorspellende rol als het gaat om technologie. Denk bijvoorbeeld aan films waarin vliegende auto's, zelfrijdende voertuigen en ruimtereizen al lang voordat ze werkelijkheid werden, werden getoond. Maar Hollywood gaat verder dan alleen technologische voorspellingen. Ze hebben ook een invloedrijke rol gespeeld in het veranderen van percepties in de samenleving. Zo hebben ze bijvoorbeeld bijgedragen aan het normaliseren van interraciale huwelijken en de acceptatie van de LGBTIQA+ gemeenschap.

Films hebben altijd al ook een spiegel van de maatschappij en een venster naar de toekomst gevormd. Ze stellen ons in staat om na te denken over mogelijke ontwikkelingen en uitdagingen die voor ons liggen. Hoewel het belangrijk is om te onthouden dat Hollywood ook sterk gericht is op entertainment en dramatisering, kunnen we toch waardevolle inzichten halen uit de verhalen die ze vertellen.

De opkomst van Artificial Intelligence en de ethische dilemma’s die daarmee gepaard gaan, zijn onderwerpen waar we ons bewust van moeten zijn en waar we actief over moeten nadenken. Als samenleving is het belangrijk dat we kritisch blijven en een open dialoog voeren over de ethische en sociale implicaties van nieuwe technologieën. We moeten niet alleen afhankelijk zijn van Hollywood om ons een glimp van de toekomst te tonen, maar zelf actief deelnemen aan het vormgeven van de richting waarin we willen gaan.

Dus laten we genieten van de spannende avonturen die Hollywood ons biedt, maar laten we ook kritisch blijven en onze eigen verantwoordelijkheid nemen in het creëren van een toekomst die gebaseerd is op ethische normen, gelijkheid en het welzijn van alle mensen.

Wij moeten Hollywood de toekomst laten dicteren maar met onze eigen visie en onze eigen inzet een toekomst creëren die de positieve aspecten van technologische vooruitgang omarmt waar nodig en tegelijkertijd waken over de waarden en de menselijke maat die zo belangrijk zijn voor een gebalnaceerde en rechtvaardige samenleving.

Miguel Goede

0 views0 comments

Recent Posts

See All

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons

The Power of Dissent in Democracy: Learning from Icons February 26, 2024 Dissent, often perceived as abstract and elusive, plays a pivotal role in shaping democracies worldwide. But what exactly is di

bottom of page